Anksiyete öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabiliriz ?

Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
13 Mart 202434 görüntülenme
Randevu Al
Anksiyete öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabiliriz ?
Anksiyete öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabiliriz ?

Anksiyete öncesinde, anında ve sonrasında neler yapabiliriz ?

 

Öncelikle fizyolojik bir rahatsızlığın olmadığı belirlenmeli çünkü beraberinde hem fizyolojik bir sorun hemde anksiyete olabilir.Anksiyete krizi/panik atak gelirken yavaş yavaş geldiğini hissettirir fakat geldi gelecek diye bir beklentiye asla girilmemeli! geldiğinde bunu kabul edip yapılması gerekenleri yapmak gerekir.Kaygı bozukluklarında kendini yetersiz güçsüz hissetmek varolan kaygı dahada büyüyecektir, öncelikle kendine şunu söyle; şu anki bu his bana fizyolojik olarak bir zarar vermeyecek fakat o an konforum bozulacak ama tekrar düzelecek, o anda ne yapıyorsan dikkatini bedeninde oluşan semptomlara değil yaptığınız işe odaklanmanız gerekir, parasempatik sistemi aktif edecek nefes egzersizleri yapabilirsiniz(sakin ve derin bir şekilde nefes alıp vermelisiniz) 

Asla şunu yapmayın !!!! Nefes bana yetmiyor yada yetmeyecek gibi hissediyorum diyerek hızlı hızlı nefes alıp vermeyin bu sizdeki şikayetleri daha fazla arttıracaktır!!! ilk dakikalarında nefesinizi düzenlerseniz atağı atlatmak sizin için daha kolay olacaktır.Sizi kimsenin anlamadığını duygularınızı tam olarak ifade edemediğinizi düşünebilirsiniz bu esnada çok normal bir durum diyebiliriz, atak sonlandıktan sonra bedeninizi çok yormayın atak sonrasındaki halsizlik yorgunluk çok normaldir.Sonrasında kendinizi suçlamayın atağı geçirdiğiniz için kendizi tebrik edin ve şu soruların cevabını bulmaya çalışın beni ne kaygılandırdı? ne tetikledi? sonrasında bu ataklar devam ederse mutlaka bir profesyonel bir yardım almalısınız.Kendinize iyi davranın bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Etiketler

Sosyal kaygıKaygı bozukluğuAnksiyetePanik bozukluk nedirAgora fobi ve panik bozuklukAnksiyete bozukluğu belirtileripanik atakpanik anında ne yapılır

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak

Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak

Uzman Klinik Psikolog Batuhan Toprak, lisans öncesi eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümünü bitirerek "psikolog" unvanı almaya hak kazanmıştır. Uzmanlık eğitimini ise Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programında tezli olarak yapmıştır.

Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi ekolünü kullanmaktadır.

Aldığı Eğitimler ve Testler;
Cinsel Terapi,
Aile ve Evlilik Terapisi,
Aile Danışmanlığı,
Boşanma Terapisi,
Bilişsel Davranışçı Terapi, ,
Fobiler ve Başa Çıkma Eğitimi,
Sigarayı Bırakma Yolları Eğitimi,
Stres ve Stresle Başa Çıkma Yolları Eğitimi,
Nefes Terapi Eğitimi,
Nöropsikolojik Testler,
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi,
AGTE-Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri,
MMPI-Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri,
MMSE-Minimental Durum Testi,
SCL90 Psikolojik Belirti Tarama Testi,
Beck Depresyon Ölçeği,
Beck Anksiyete Ölçeği,
Liebowitz Sosyal Fobi Testi,
Beier Cümle Tamamlama Testi (Yetişkin),
Çift Uyum Ölçeği,
Ebebeyn Tutum Ölçeği,
Otomatik Düşünceler Ölçeği.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.