Tuvalet eğitimi

Çocuk merkezli eğitime 18 aylıktan sonra çocuğun, annenin ve babanın hazır olması işe başlanılması önerilir. Çocuğun, 18 ay ile 3 yaş arası, tuvalet eğitimi için uygun ve hazır olduğunu söyleyebiliriz. Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır.

Tuvalet eğitimi

Çocuk merkezli eğitime 18 aylıktan sonra çocuğun, annenin ve babanın hazır olması işe başlanılması önerilir. Çocuğun, 18 ay ile 3 yaş arası, tuvalet eğitimi için uygun ve hazır olduğunu söyleyebiliriz. Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır. Çocuk isteklerini kelimelerle konuşarak anlatabiliyorsa, yürüyebiliyorsa, kendi kendisine basit giysileri çıkarabiliyorsa, genellikle gün içinde 2-3 saat kırı kalabiliyorsa, tuvalete çıktığı saatlerin bir rutini oluşmuşsa, ıslak ve kuru kavramlarını biliyorsa, altının ıslaklığından duyduğu rahatsızlığı ifade eder hale geldiyse hazır olduğunu gösteren işaretleri arayın bebeğin tuvalet eğitimi için doğru zamanı belirleyin, tuvaleti tanıtın pozitif ve sabırlı olun. Ailenin ya da çocuğun değişim ve stres yaşadığı dönemler direnç oluşturabilir. Yeni kardeş, taşınma, kayıpların olduğu dönemler tuvalet eğitiminde sorun yaratabilir.

  Uzm. Psk./ Çocuk gelişim Uzmanı

         Yeşim Altundaş Şahin

Bu makale 15 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin

Uzm. Psk.Yeşim Altundaş Şahin. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde psikoloji ardından Ege Üniversitesi Aile Danışmanlığı yüksek lisans programını ve İstanbul üniversitesi çocuk gelişimi lisans bölümünü tamamlamıştır.Özel eğitim ve rehabilitasyon alanında çalışma hayatına başladıktan sonra endüstri psikoloğu olarak sektörün öncü firmalarında çalışma hayatına devam etmiştir. Yaklaşık 10 yıl kadar Adalet Bakanlığı bünyesinde(mahkemelerde bilirkişilik, denetimli serbestlik ve ceza infaz kurumları olmak üzere) uzman olarak çalışmıştır.  ALDIĞI EĞİTİMLERDEN BAZILARI Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulayıcı 0-18 yaş aile eğitimi  Terapi becerilerini güçlendirme  Nefes ve beden farkındalığı  İntihar eğilimleri ve krizle mücadele  Öfke kontrolü grupla ve bireysel çalışma  Temel Travma Psikolojik ilk yardım  Çocuk istismarına ...

Etiketler
Tuvalet eğitimi
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube