Ekran maruziyeti

Ekran sözcüğünden kastedilen televizyon,tablet, telefon ve bilgisayar gibi tüm ekranlı cihazlarlardır. Ekran zamanı, bahsi geçen tüm bu ekranlı cihazlarla geçirilen süreyi ifade eder.

Ekran maruziyeti

Ekran sözcüğünden kastedilen televizyon,tablet, telefon ve bilgisayar gibi tüm ekranlı cihazlarlardır. Ekran zamanı, bahsi geçen tüm bu ekranlı cihazlarla geçirilen süreyi ifade eder. Amerikan pediatri derneği (APA) 2016 yılında yayınladığı yönergede 18 ay öncesi ekran maruziyetini hiç önermezken 18-24 ay arasında ekranla tanıştırmak isteniyorsa nitelikli programları seçmeleri ve onlarla izleyerek olup bitenleri anlamalarına yardımcı olmalarını, 24 ay-5 yaş arasına günde 1 saat ile sınıtlandırılması gerektiğini, 5 yaş ve üstü çocukların ekran ekran süresi sınırlandırılmasında tutarlı davranılması, bu sürenin uyku ve fiziksel aktiviteye engel olmamasına dikkat etmelerini ebeveynlere önermektedir. Ekran başında uzun süre bulunmanın fiziksel aktivite yetersizliği, dikkat sorunları, görme problemleri, saldırgan davranışlar ve uyku sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Ekran kullanımının yeri, zamanı, içeriği ve süresi belli kurallara bağlı olmalı tüm bu önlemler alınırken çocuğa açıklanmalı ve çocukla işbirliği içerisinde olunmalıdır.

Bu makale 9 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin

Uzm. Psk.Yeşim Altundaş Şahin. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde psikoloji ardından Ege Üniversitesi Aile Danışmanlığı yüksek lisans programını ve İstanbul üniversitesi çocuk gelişimi lisans bölümünü tamamlamıştır.Özel eğitim ve rehabilitasyon alanında çalışma hayatına başladıktan sonra endüstri psikoloğu olarak sektörün öncü firmalarında çalışma hayatına devam etmiştir. Yaklaşık 10 yıl kadar Adalet Bakanlığı bünyesinde(mahkemelerde bilirkişilik, denetimli serbestlik ve ceza infaz kurumları olmak üzere) uzman olarak çalışmıştır.  ALDIĞI EĞİTİMLERDEN BAZILARI Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulayıcı 0-18 yaş aile eğitimi  Terapi becerilerini güçlendirme  Nefes ve beden farkındalığı  İntihar eğilimleri ve krizle mücadele  Öfke kontrolü grupla ve bireysel çalışma  Temel Travma Psikolojik ilk yardım  Çocuk istismarına ...

Etiketler
Ekran bağımlılığı
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin
Uzm. Psk. Yeşim Altundaş Şahin
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube