Tiroid ve göz

Tiroid ve göz

Tiroide Bağlı Göz  Hastalığı (Graves Oftalmopatisi);

Graves  oftalmopatisi  guatr hastalıklarının bir bölümünde görülen, göz  tutulumudur. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durumdur. Öncelikle hastalar gözlerinin görünümünde bir değişiklik olduğunu  fark ederler. Bunun öncesinde yanma-batma, gözlerde sulanma, göz hareketlerinde ağrı, kapaklarda ödeme bağlı şişlik, kapak açıklığında artış ve gözlerde öne itilmeler meydana gelir. Bu durum hastayı çok rahatsız eder. Hastalığın özellikle üretken çağda meydana gelmesi kişinin  aktivitelerini , iş yaşamını , diğer insanlarla, ailesiyle  olan ilişkilerini, olumsuz etkiler.

Kronik bir hastalığınız varsa , sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bu hastalıkla ilgili bilgilendirilmeniz gerekir.Hastalık hakkındaki her şey, tedavi seçenekleri , yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmek önemlidir.

Tiroid oftalmopatisi için risk faktörleri:

·         Cinsiyet: Tiroid hastalığı kadınlarda daha çok görülmekle birlikte tiroid oftalmopatisi erkeklerde daha sık olur.

·         Stres

·         Doğum sonrası period

·         Genetik yatkınlık

·         Sigara kullanımı: Graves Oftalmopati gelişme riskini artırır. Bu nedenle bu hastaların kesinlikle sigara kullanmaması gereklidir.

·         Diabet
 

Graves Oftalmopatisi Kliniği:
 

            Graves oftalmopatisinin 6 evresi vardır. İlk evrelerde  gözlerde yanma, batma sulanma, kapaklarda açılma  görülürken 3. evreden itibaren gözlerde öne doğru itilme, daha sonra çift görme ve son evrede de görme  sinirine  bası nedeniyle görme alanı hasarı izlenir.
 

            Hastalık belirli dönemlerde aktif hale geçerek yukarıdaki  belirtilerde hızlı bir artış olur.Bu dönemlerde hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Tiroid bezinin alınması gerekebilir. Tiroid bezi hastalığın aktif döneminde değil, inaktif döneminde alınmalıdır. Çünkü aktif dönemde alınırsa göz bulguları daha da artabilir.
 

            Tedavi açısından hastalığın  aktif veya  aktif olmayan dönemde olması  önemlidir. Bu nedenle endokrinolog ile göz doktorunun bazı tedavilere birlikte karar vermesi gerekir.

           

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yeşim Ateş

Etiketler
Graves
Op. Dr. Yeşim Ateş
Op. Dr. Yeşim Ateş
İzmir - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube