“terapi, suçlamanın bitip sorumluluğun ortaya çıktığı yerde başlar.”

Terapi hayatımızdaki durumlar için olanı kabul edip daha iyisini inşa etme yolundaki sorumluluğu alma cesaretidir.

“terapi, suçlamanın bitip sorumluluğun ortaya çıktığı yerde başlar.”

🕯️”Çocukluğumuza dair anılar biz psikologların en ilgilendiği başlıklardan birisi. Bugün kim olduğumuzu belirleyen detaylar geçmişimizde saklı. Nasıl bir ortamda yetiştik, nasıl bir tavırla yetiştirildik, nelerden eksik bırakıldık ya da nelere fazla maruz kaldık bunların hepsi bizim yaşam çizgimizin yönünü tayin etti şimdiye dek. Bu sebeple ayrıca önemli geçmiş yaşantımız. 

   Ama geçmişe tamamen takılıp kalmak ve bugün olduğumuz hal için geçmişteki olayları ya da kişileri suçluyor olmak sorumluluktan kaçmanın ve harekete geçmiyor olmanın mazereti haline gelmemeli. Bugün farklı şartlarda farklı sonuçlar elde edebiliriz ve bunu yapabilmenin ilk koşulu kendi yaşantımızla ilgili sorumluluğu ele almak. Geçmişte yaşananlar ya da yaşatılanlarla ilgili kişileri ya da durumları suçlamanın tek iyi yanı kişiye ikincil bir kazanç sağlaması. Bu kazançsa sadece kendimizi haklı çıkarmak. Oysa amacımız mutlu olmak, iyi hissetmek ve sağlıklı olmak. O zaman suçlamanın ve serzenişte bulunmanın sonlandığı ve sorumluluk alarak bundan sonrası için adımların atıldığı yeni başlangıçlara ihtiyacımız var demektir. “Terapi, suçlamanın bitip sorumluluğun ortaya çıktığı yerde başlar.” demiş Irvın Yalom. Geçmişle yüzleşmek, duyguları hissetmek ve daha iyisi için sorumluluk alarak yoluna devam etmek. Terapi sürecinin şahane bir özeti oldu bu söz galiba… 

Bu makale 5 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Sinem Arı Çavuş

Psk. Sinem Arı, Bursa doğumlu Sinem Arı ilköğreniminin ardından lise eğitimini Bursa Erkek Lisesiʼnde tamamlamıştır. Lisans eğitimine Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladıktan sonra fakülte bünyesinde alan içi ve alan dışı pek çok proje ve organizasyonda görev almıştır. Yıldırım Beyazıt Üniversitesiʼnde psikoloji bölüm öğrencileri tarafından düzenlenen Deneyim Aktarımı konferanslarına katılım sağlamıştır. 

Mesleki çalışmalarına Alesta Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Psk. Sinem Arı Çavuş
Psk. Sinem Arı Çavuş
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube