Tansiyonu düşürüyor, vücudu iltihaplanmalara karşı koruyor... peki limonlu su zayıflamada etkili mi?

Tansiyonu düşürüyor, vücudu iltihaplanmalara karşı koruyor... peki limonlu su zayıflamada etkili mi?

Tansiyonu düşürüyor, vücudu iltihaplanmalara karşı koruyor... Peki limonlu su zayıflamada etkili mi?

Limon hepimizin bildiği gibi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ancak, kilo verme ve yağ yakma konusunda mucize bir besin olmamasına rağmen bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Peki, limonlu su zayıflatır mı? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite, insan sağlığını bozabilecek derecede anormal ve aşırı yağ birikmesidir. Bir kişiye obezite tanısının konulabilmesinde kullanılan en yaygın ve pratik yöntem beden kitle indeksinin hesaplanmasıdır. Yağ yüzdesinin yaklaşık olarak kadınlarda %20, erkeklerde %15 olması gerekmektedir.

Kilo verme ve yağ yakma konusunda da kulaktan dolma bilgiler karışıklığa neden olabiliyor. Bunlardan biri de limonlu suyun zayıflamada etkili olduğu...

İşte limonlu suyun etkileri...

- C vitamini dışında birçok vitamin, mineral ve fitokimyasal bileşikleri de içeren limon özellikle bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

- Bunun yanı sıra C vitamininin vücuttaki yağın metabolize edilmesinde rol oynadığını belirten bazı araştırmalar vardır. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan bir çalışmada ise egzersiz sırasında alınan C vitaminin yağ yakımını destekleyici etkilerinin olduğu belirtilmiştir. Yani sirke gibi limonun da tek başına zayıflatmada etkili olduğundan bahsedemeyiz.

- Zayıflama üzerine direkt etkili olduğunu söyleyemesek bile limonun kalorisi oldukça düşüktür. Tariflerinize limonu ekleyerek yağı, şekeri ve tuzu aza indirebilirsiniz.

- Yine içerisindeki faydalı bileşikler olan flavonoidler vücutta oluşabilecek iltihaba karşı koruyucu etkilidir.

- Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeylerine de olumlu etkileri olabilir.

- Limonun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için normalde düşük tansiyon yaşayan kişilerin limonlu sudan uzak durmaları gerekebilir. Aksi halde kilo verme düşüncesi ile farklı sağlık problemleri yaşayabilirler.

- Limonun kan sulandırıcı etkisi de vardır. İlaç kullanan kişilerin de kendi uzmanlarına danışmalarında fayda vardır.

- Limonlu su vücudun toksinlerden arınarak temizlenmesinde etkilidir. Ancak direkt zayıflama etkileri vardır demek için çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yaşam şekliniz haline getirebileceğiniz keyifli, sağlıklı ve bilimsel yöntemlerden oluşan beslenme programınıza destek olarak kullanabileceğiniz bir alternatiftir. Tüm bunlarla beraber sağlıklı ve fit bir yaşam için %70 beslenmenizin %30 da egzersizin etkili olduğunu unutmamalısınız.

Bu makale 3 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan

Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN, 1994 yılında doğmuştur. Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2016 yılında Beslenme ve Diyetetik Uzmanı olmuştur. 

Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladıktan sonra mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Sağlıklı
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube