Sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? sebebi bağırsak mantarı olabilir!

Sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? sebebi bağırsak mantarı olabilir!

Kendinizi uzun bir süredir sürekli yorgun, halsiz, uyuduğunuz halde sanki hiç uyumamış gibi hissediyor musunuz? Sebebi bağırsaklarınızda candida mantarının aşırı çoğalması olabilir. Bu mantar normalde de bağırsakta bulunuyor fakat bu mantarın belli sınırlarda olması gerek. Olması gerekenden fazla olursa çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu mantar çoğalmaya başladıkça ilk olarak yorgunluk ve sindirim şikayetleri ile kendini gösterir.

Bağırsak Mantarı Belirtileri:
-Halsizlik, Yorgunluk, Bitkinlik
-Hafıza ile ilgili şikayetler, unutkanlık
-Konsantrasyon Eksikliği
-Şişkinlik, Kabızlık
-Kızarıklık, kaşıntı gibi deri rahatsızlıkları
-Şiddetli Bağırsak Krampları
-Sık hastalanmak
-Şekerli besinlere karşı aşırı istek
-Anksiyete ve Depresyon

Bağırsak Mantarının Çoğalmasına Yol Açan Faktörler:
-Antibiyotik kullanmak
-Doğum kontrol hapı kullanmak
-Vücutta ağır metal ve toksik maddelerin birikmiş olması (sigara içmek, sigara içilen ortamda bulunmak, kirli hava ve somon gibi dip balıklarını sık tüketmek vücutta ağır metal birikimine yol açan faktörlerdir)
-Klorlu su içmek
-Kortizon gibi anti-inflmatuar ilaç kullanmak
-Rafine karbonhidrat ve şekerli besinleri sık tüketmek
-Aşırı alkol tüketimi

Bağırsak mantarı tedavi edilebilir. Bu yüzden bağırsak mantarını besleyen besinler beslenme programından çıkartılmalı ve bağırsakları iyileştirecek bir programa uyum sağlanmalıdır. Bağırsak mantarının şekerden beslendiği unutulmamalıdır. Şeker demek sadece çaya katılan şeker değil; bal, pekmez, reçel ve kuru meyveler de buna dahildir. Şunu da belirtmekte fayda var; şeker içermeyen yada normalde çok faydalı olduğunu düşündüğünüz bir besin de size kötü geliyor olabilir. Bunun için de bağırsak mantarı tedavisine başlarken gerekli testleri yaptırmanız oldukça faydalı olacaktır.
Bağırsak mantarı şekerden beslenir! Şeker dışında uzak durmanız gerekenler:
-Meyve şekeri
-Yapay tatlandırıcılar (Stevia tüketebilirsiniz)
-Alkol
-Bal, pekmez, reçel, agave
-Beyaz Pirinç
-Beyaz undan yapılmış her şey
-Makarna, börek, pasta, cookie ve diğer pastane ürünleri
-Küflü peynirler
-Gluten içeren besinler (glutenden sağlıklı-sağlıksız herkes ne kadar uzak olursa o kadar iyi)
-İşlenmiş ve koruyucu içeren besinler
-İnek sütü
-Fermente soya ürünleri

Bağırsak mantarıyla mücadelede en güçlü silah doğru beslenmektir. Bunun için probiyotik besinler ve bağırsak floranızı iyileştirecek besinler tercih etmelisiniz. Vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek için kaliteli besinler seçin. Kaliteli besin demek; organik ve işlenmemiş besin demek. Yağı kısıtlamayın! Yağı kısıtlamak bağırsak mantarının çoğalmasına sebep olur. Önemli olan zararlı yağlardan uzak durmanız. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı bağırsaklarınız için oldukça faydalıdır. Sarımsak en güçlü anti-fungal besindir. Zerdeçal ve zencefilin anti-inflammatuar gücünden yararlanın. Papatya çayı, pau d’arco çayı ve zencefil çayı tüketebilirsiniz. Bağırsağınızdaki bu mantarın hakimiyetine en kısa zamanda son vermeniz dileğiyle…

Diyetisyen Tuğba Cici

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Kandida
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube