Şükür bilincinin hayatımıza etkileri

İnsanın mutlu ve huzurlu olmayı istediği ve bunun için daha fazla çabaladığı günümüzde, sağlıklı insan ilişkileri kurabilmesinde, olumlu duygular ve değerler geliştirmesinde şükür önemli bir yer tutmaktadır. İnsan yaşamındaki en önemli amaç mutluluk arayışıdır. Şükretmek hayat memnuniyeti, daha iyi hissetme ve mutlulukla bağlantılıdır. Şükür kelime olarak; müteşekkir olmak, iyiliğin farkında olmak, minnettarlık, takdir etme, değerbilirlik, nankör olmamak, iyiliğe karşı dua etme ve övmek, değerini ifade etmek olarak kullanılmaktadır.

Şükür bilincinin hayatımıza etkileri

ŞÜKÜR BİLİNCİNİN HAYATIMIZA ETKİLERİ

İnsanın mutlu ve huzurlu olmayı istediği ve bunun için daha fazla çabaladığı günümüzde, sağlıklı insan ilişkileri kurabilmesinde, olumlu duygular ve değerler geliştirmesinde şükür önemli bir yer tutmaktadır. İnsan yaşamındaki en önemli amaç mutluluk arayışıdır. Şükretmek hayat memnuniyeti, daha iyi hissetme ve mutlulukla bağlantılıdır. Şükür kelime olarak; müteşekkir olmak, iyiliğin farkında olmak, minnettarlık, takdir etme, değerbilirlik, nankör olmamak, iyiliğe karşı dua etme ve övmek, değerini ifade etmek olarak kullanılmaktadır. Şükür bir duygu ve davranış olmanın yanı sıra hayata dair farkındalık modelidir. Bu bir kişilik eğilimi, alışkanlık, ahlaki erdem, ruh hali veya kişinin durumlarla başa çıkma tarzını yansıtır. Hayattaki felaketler yerine hayatın güzelliklerini fark etme, iyilikleri görüp, bilme yeteneğini geliştirmesinin sonucu olarak uyguladığı bilinçli kararlardır. Şükür etmenin bireyin seçtiği hayatta ve verdiği kararlarda ahlaki bir güçlendirici olarak yaşamını yönlendirici etkisi vardır. İnsanı daha üretken, mutlu, enerjik, bilgili ve sağlıklı yapan psikolojik ve sosyal sağlamlaştırıcıdır. Şükretmek insanlar arası bağlılık duygusunu artırarak ilişkilerin gelişmesine, insanların daha güvenli ve empatik ilişkiler kurmasına yardımcı olmaktadır. Şükreden insanların diğerlerinin bakış açılarını daha fazla önemseyerek empatik davranışlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Şükür insanların yaşam  deneyimleri ve anılarının zihindeki kodlanmasını olumlu yönde geliştirip değiştirerek insanın mutluluğuna katkıda bulunmaktadır. Şükür ve psikolojik sağlık ilişkisini ele alan çalışmalarda; şükretmenin insanların yaşam memnuniyetsizliğini ve depresyonu azalttığı onları olumlu sosyal deneyimlere teşvik ederek daha mutlu, huzurlu ve yaşam doyumu yüksek bireyler olmalarına yardımcı olduğu gözlenmiştir. Bugünü yaşayan bununla birlikte potansiyeline, yeterliliklerine ve hayatta sahip olduklarına odaklanan zihin psikolojik iyilik halini beraberinde getirmektedir. Şükür dolu bir hayat bilinçli olarak tercih edilen bir yaşam tarzıdır. Hayatın bir nimet olduğu anlayışıyla minnettar bir yaşama odaklanan bireyler kendilerini hayatın kurbanı olarak değil, hayatı ilahi güç tarafından kendilerine sunulan armağan olarak yaşarlar. Hayatımızı güzelleştirmek ve daha mutlu olarak yaşamak bizim elimizde.

Bu makale 15 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hatice Üstüner

Uzman Psikolog Hatice Üstüner 2019 yılında Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Haliç üniversitesi Uygulamalı Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimini 2022 yılında üstün başarı ile tamamladı.Tez çalışması “Çocukluk Çağı Travmaları ve Bilişsel Duygu Düzenlemenin Kadınlardaki Evlilik Uyumuna Etkisi “ üzerinedir. Aldığı eğitimler arasında Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Aile Danışmanlığı eğitimi Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği ( CISED) Cinsel Terapi Eğitimide, Davranış Bilimleri Enstitüsü EMDR Part 1, Panik Bozukluk – Sosyal Kaygı Bozukluğu – Travma Sonrası Stres Bozukluğu – Obsesif-Kompülsif Bozukluk -Yaygın Kaygı Bozukluğu – Majör Depresyon -Yeme Bozuklukları – Kişilik Bozukluğu eğitmlerini Davranış Araştırmaları ve Terapileri Merkezi (DATEM)’den almıştır. Uzm.Psikolog Hatice Üstüner bireysel ve Çift terapilerinde Bilişsel Dav ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
şükür bilinci
Uzm. Psk. Hatice Üstüner
Uzm. Psk. Hatice Üstüner
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube