EVLİLİK UYUMUNU NASIL ARTIRABİLİRİZ ?

Uzm. Psk. Hatice Üstüner
Uzm. Psk. Hatice Üstüner
15 Ağustos 202333 görüntülenme
Randevu Al
Evlilik toplumsal yapı içerisinde gelenek görenek ve yasalar çerçevesinde kadın ve erkeğin hayatlarını birleştirip, ortak kararlar aldıkları, aynı zamanda çocuk dünyaya getirip yetiştirmek amacıyla yaptıkları bir anlaşmadır. Evlilik kurumu sayesinde insan yakın ilişki kurabilme, sevme ve sevilme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra fiziksel olarak cinsellik güdüsünü tatmin edip, soyun devamı için çocuk yapıp yetiştirme gereksinimini de tatmin eder.
EVLİLİK UYUMUNU NASIL ARTIRABİLİRİZ ?

EVLİLİK UYUMUNU NASIL ARTIRABİLİRİZ ?

Evlilik toplumsal yapı içerisinde gelenek görenek ve yasalar çerçevesinde kadın ve erkeğin hayatlarını birleştirip, ortak kararlar aldıkları, aynı zamanda çocuk dünyaya getirip yetiştirmek amacıyla yaptıkları bir anlaşmadır. Evlilik kurumu sayesinde insan yakın ilişki kurabilme, sevme ve sevilme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra fiziksel olarak cinsellik güdüsünü tatmin edip, soyun devamı için çocuk yapıp yetiştirme gereksinimini de tatmin eder. Evlilik bireylere sosyal statü kazandırmakla birlikte hayatını devam ettirebilmesi için çok ihtiyaç duyduğu diğerleri tarafından korunup kollanma ve desteklenmede sağlar. Evlilik toplumu bir arada tutan önemli yapı taşlarındandır. Evlilik uyumunu çiftlerin birbirleri hakkında pozitif düşünce ve duygulara sahip bir şekilde karşılıklı ihtiyaçların giderilmesine çaba göstermek ve mutlu etmek olarak tanımlayabiliriz. Bununla birlikte evli çiftlerin evlilikteki başarısını ve İşlevselliğini
ifade etmektedir. Evlilik uyumu çiftlerin evlilikten elde ettikleri memnuniyet, doyum ve mutlulukla orantılıdır. Farklı kişilikteki eşlerin evliliği sürdürebilme kapasiteleri, bunun için çaba göstermeleri, paylaşım, görev ve sorumluluklarının bilincinde olmaları çok önemlidir. Evlilik uyumu sadece evlilik yaşantısını değil aynı zamanda bireysel olarak fiziksel ve ruhsal iyi oluşları için önemli bir etkendir. Evlilik uyumunun yüksek olmasının en önemli koşulu çiftlerin birbirlerinden beklentilerini, duygu ve düşüncelerini iyi bir iletişim diliyle aktarılabilmesidir. Günlük hayat içerisinde maddi konular, değer ve amaçlar konusunda mutabakat sağlanması, akraba ilişkileri, boş zamanların değerlendirilmesi, ev içerisinde ortak yaşam sorumluluklarının paylaşılması noktasında bilinçli davranılması uyumu artırmada çok önemlidir. İki taraf birbirine ne kadar empati ile yaklaşıp, ortak fayda için daha az bencil olabilirse, çatışma olmadan, olumlu ve yapıcı sağlam bir iletişim
kurulabilir. Günlük hayatın getirdiği sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilmek evlilik uyumunu artırmada büyük fayda sağlar. Çiftlerin birbirlerini anlayarak , duygularını karşı tarafı kırmadan ifade etmesi eşlerin birbirlerine olan tolaranslarını yükselterek ev içerisindeki harmoniyi artırır. Bireysel olarak çiftlerin sahip oldukları; stresle başa çıkabilme, yeni durumlar karşısında esnek olabilme, kendi benliğini güvenle ortaya koyabilme, karşılıklı dürüstlük, özgüven yeterliliği de eş uyumuna uzun dönemde fayda sağlayan özelliklerdir.
Çevresel olarak sosyal yaşantının bir denge içerisinde yürütülüp ailelerin ve arkadaşların desteğinin alınması , ebeveynlik rolünün sağlıklı yürütülmesi, iş yerinde yaşanan zorlanmaların yapıcı bir şekilde üstesinden gelinmesi de aynı şekilde olumlu anlamda evliliği destekleyecektir. Evlilik uyumu için en önemli olan faktörlerden biride çiftler arasındaki cinsel yaşamın düzenlenmesidir. Çiftlerin birbirlerinin ihtiyaçlarını fark ederek karşılamaya çalışması, sevecen ve aşk dolu bir ilişki yaşamak için çaba göstermesi önemlidir. İnsan hayatında cinsellik sadece hazzın ifadesi değil çiftlerin duygusal ve ruhsal
olarak birbirlerini onayladıkları, kendilerini oldukları gibi ortaya koyabildikleri en önemli paylaşım zamanlarıdır. Bu zamanın sevgiyle ve aşkla paylaşılması çiftlerin ilişkilerinin uzun ömürlü olmasında önemli bir etkendir. Bu özel paylaşım sayesinde çiftler aradaki sevgi dilini canlı tutup var olan bağı güçlendirecektir. Sağlıklı ve huzurlu bir evlilik yaşantısını devam ettirebilmek için eşlerin en başta problemlerini fark edip bunları çözebilmek için kendi iç kaynaklarını kullanmalarının yanı sıra profesyonel destek almaları da çok önemlidir.

Etiketler

Evlilik uyumu ve doyumuEvlilik uyumuevlilik uyumu attırma

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Hatice Üstüner

Uzm. Psk. Hatice Üstüner

Uzman Psikolog Hatice Üstüner 2019 yılında Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Haliç üniversitesi Uygulamalı Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimini 2022 yılında üstün başarı ile tamamladı.Tez çalışması “Çocukluk Çağı Travmaları ve Bilişsel Duygu Düzenlemenin Kadınlardaki Evlilik Uyumuna Etkisi “ üzerinedir. Aldığı eğitimler arasında Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Aile Danışmanlığı eğitimi Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği ( CISED) Cinsel Terapi Eğitimide, Davranış Bilimleri Enstitüsü EMDR Part 1, Panik Bozukluk – Sosyal Kaygı Bozukluğu – Travma Sonrası Stres Bozukluğu – Obsesif-Kompülsif Bozukluk -Yaygın Kaygı Bozukluğu – Majör Depresyon -Yeme Bozuklukları – Kişilik Bozukluğu eğitmlerini Davranış Araştırmaları ve Terapileri Merkezi (DATEM)’den almıştır. Uzm.Psikolog Hatice Üstüner bireysel ve Çift terapilerinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm odaklı ve bütüncül terapi metodlarını uygulamaktadır. Çalıştığı alanlar arasında travma, kaygı bozuklukları,yeme bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları,çift problemleri, ölüm ve yaş yer almaktadır. Danışmanlarına online ve yüzyüze terapilerle hizmet sunmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.