Strese modern bakış

Strese modern bakış

     Günümüzde artık çözümü için daha çok başvurulan sorunların başında stres yer almaya başladı. Hiç şüphesiz bunda modern dünya dediğimiz hayatın beraberinde getirdiği bireyselleşme, monotonluk, hedefsizlik, seçeneklerin aşırılaşması, kalabalıklar içinde yalnızlık, alışveriş ihtiyacı(çılgınlığı) ve boş zamanı değerlendirememek gibi olguların payı yüksektir. Üstelik modern koşulların hayatımızdaki bu faktörleri bizim için kolaylaşırması beklenirdi. Fakat malesef mutluluğa ulaşmaya çabaladığımız neredeyse her durum, bizi kendimizden, iç huzurumuzdan ve gerçeklerden uzaklaştırmaya başladı. Bütün bu zorlanmalar karşısında nasıl savaşacağını bilmeyen/kestiremeyen insanoğlu ister istemez kendini stres çukurunun dibinde bulmaktadır.

     Örnek vermek gerekirse; Evler büyüdü ama aileler küçüldü. Zeka arttı ama vicdan azaldı. Uzay yakın ama komşu uzak oldu. İletişim arttı ama muhabbet azaldı. İlaçlar arttı ama kanserler, depresyon vakaları çoğaldı. Bilgi arttı ama güven azaldı. Ben'ler büyüdü, Biz'ler küçüldü. Paramız çoğaldı ama ihtiyaçlarımız arttı.

     Bütün bu karanlık gözüken tablo karşısında yine de bireylerin ümitvar olması ve geleceklerini umutla inşa etmesi gerekir. Çünkü her ne kadar hayat önümüze zorlukları yığsa da insanoğlu tüm bu zorluklar karşısında savaşabilecek kabiliyete sahiptir. Ve artık biliyoruz ki olaylardan ziyade bizi etkileyen, olaylara verdiğimiz/yüklediğimiz anlamdır. Bu anlamın iyileştirilmesi sonrasında ve bireyin dış uyaranları sağlıklı kılma çabasıyla kişide stres belirgin şekilde azalma gösterecekir.

     Peki modern hayatın tüm bu zorlukları karşısında bizler neler yapmalıyız/yapabiliriz?

     Problemlerimizi aşma konusunda zorlandığımızı düşünüyorsak mutlaka alanında uzman bir hekim/psikolog/psikiyatr'dan yardım almalıyız. Modern hayatın bize sunduğu rahatlık karşısında tembelliği bir kenara bırakmalı ve vucudumuzu biraz harekete geçirip egzersiz/spor yapmalıyız. Uyku ve beslenme düzenimiz konusunda sağlıklı tercihler yapmalıyız. Gün içinde hayatın koşuşturmasına biraz ara verip kısa süreliğine de olsa bir kenara çekilip kendimiz/nefes alışımız/varlığımız hakkında tefekkür etmeliyiz. Kendimizi daha zengin daha yakışıklı/güzel insanlarla kıyaslamamalı sadece kendi iç huzurumuza odaklanmalıyz. Bizden zor ve muhtaç durumda kalanlara küçük de olsa yardımlar yapabilmeli empati kurabilmeliyiz. Karşılığını alalım veya almayalım sevdiğimiz birine hediye verebilmeliyiz.

     Unutulmaması gerekir ki bu dünyaya ikinci kez gelebilme şansımız yok. O yüzden fani dünyadaki görev bütün bu stres faktörleriyle mücadele edip bugün yapabileceğimizin en iyisini yapmamızı gerektirir.

     Bir sonraki yazımda görüşmek dilek ve duasıyla...

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İbrahim Algan

Çukurova Üniversiesi, Psikoloiik Danışmalık ve Rehberlik mezunuyum(2014).

Yaşam koçluğu, stres yönetimi, strateji yönetimi, iletişim becerileri, madde bağımlılıkları, danışmanlık tedbiri sertifikalarını uluslar arası kuruluşlardan ve MEB'den almış bulunmaktayım. Aynı zamanda YEŞİLAY üyesiyim. MEB'e bağlı psikoloik danışmanlık ve danışanlarıma 'Online Terapi' hizmeti vermekteyim.

Etiketler
Stres kaynakları
Psk. Dan. İbrahim Algan
Psk. Dan. İbrahim Algan
Diyarbakır - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube