Sporcu beslenmesi neden önemlidir ve diyet nasıl planlanır?

Sporcu beslenmesi neden önemlidir ve diyet nasıl planlanır?

Yeterli ve dengeli beslenmenin tüm insanlar için büyük önem arz ettiğini zaten biliyoruz. Egzersiz fizyolojisi ve egzersiz biyokimyası gibi alanlarla desteklenen sporcu beslenmesi ise özellikle son 30 yılda popüler bir çalışma alanı haline gelmiştir. Rekreasyonel veya profesyonel olarak spor yapan kişilerin çeşitli nedenlerle beslenmesine özen göstermesi gereklidir. Sağlığın iyileştirilmesi, spor performansının iyileştirilmesi, antrenman ve yarışmalardan sonra toparlanmanın daha kısa sürede sağlanması, antrenman programına adaptasyon ve spor için optimal performansın gösterilebileceği hedef ağırlığın sağlanması bu nedenlerin başında gelir.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Sporcunun beslenme şekli yapılan spora ve sporcunun kendisine uygun olmalıdır. Biraz daha açmamız gerekirse, sporcunun güç, dayanıklılık, takım sporları veya estetik sporlardan hangisini yaptığı, yarışma – toparlanma – hazırlık dönemlerinden hangisinde olduğu, spor geçmişi ve antrenman düzenine göre diyet en uygun şekilde hazırlanmalıdır. Kişinin boy, ağırlık, yağ – kas oranı ve sağlık öyküsü gibi kişisel özellikleri de kuşkusuz beslenmenin planlanmasında büyük önem taşır. Çoğunlukla sporcular ve antrenörler sadece spor sezonlarında beslenmenin önem taşıdığını düşünseler de, iyi bir sportif performans için sporcuların her dönemdeki beslenmesi önemlidir. Sporcunun diyeti, öncelikle makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarını ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde geliştirilip daha sonra yaptığı spora özgü beslenmeyi özelleştirerek performansı artıracak şekilde düzenlenmelidir. Belli bir hedef doğrultusunda kendini geliştirmek isteyen birçok sporcu, bu konuda uzman spor diyetisyenleriyle çalışmaktadır.

Bu makale 16 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Melda Acar

Dyt. Melda Acar, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanını almıştır. Yüksek lisansını ise Hacettepe Üniversitesi'nde Egzersiz ve Beslenme Metabolizma alanında devam ettirmektedir. Sporcu diyetisyeni olarak da hizmet vermektedir.

Dyt. Melda Acar, mesleki çalışmalarına ise şu an Online Görüşme ve Senanur Çevik Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi' nde devam etmektedir.

İnstagram: @diyetisyenmeldaacar

Etiketler
Spor
Dyt. Melda Acar
Dyt. Melda Acar
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube