'bir dönem kilo verdikten sonra kilo kaybım durdu.' diyenler bu durumu ortadan kaldırmak için ne yapılmalı?”

'bir dönem kilo verdikten sonra kilo kaybım durdu.' diyenler bu durumu ortadan kaldırmak için ne yapılmalı?”

Diyetime harfiyen uyuyorum. Egzersizlerimi aksatmadan yapıyorum. Bir dönem kilo verdikten sonra kilo kaybım durdu. Bu durumu ortadan kaldırmak için ne yapmalıyım?”

Siz, kilo verme sürecine girdiğinizde almaya alışık olduğunuz kalori miktarını düşürüyorsunuz. Başlarda güzel kilo kaybediyorsunuz. Ancak bir süre sonra, vücudunuz bu durum karşısında endişelenmeye başlıyor.

Metabolizmayı yavaşlatarak kilo kaybının önüne geçmeye çalışıyor. Yani siz ona az besin verdiğinizde, kilo kaybı yerine, bununla kendini idare edebilmek için daha az yemeğe adapte oluyor.

Dolayısıyla ilk haftalarda kaybedilen üçer beşer kilolar üçüncü beşinci haftalarda durabiliyor. Bu duruma ‘Plato Etkisi’ diyoruz. Bir diğer ifadeyle bir yerden sonra kilo vermenin durması.

Vücut plato etkilerini hissederken, siz kilo kaybedemiyorsunuz. Endişeler başlıyor, motivasyon düşüyor, kabulleniş artıyor, eski alışkanlıklara geri dönülüyor.

Kilo kaybının durmaması için peki ne yapılmalı ? Vücudun kendini korumaya aldığını hissettiğinizde şaşırtarak kilo vermenin durmasını önleyebilirsiniz. Örneğin;yemek  saatlerinizi değiştirebilirsiniz, bir süre proteini yüksek bir beslenme izleyip ardından kompleks karbonhidratın daha çok olduğu bir beslenme şekli izlenerek sürekli kilo kaybını sağlayabilirsiniz.Tabiki bu süreci kendiniz değil bir uzman gözetiminde yapmalısınız.

Bir diğer kilo verme sürecinize çelme takan neden de reaktif hipoglisemi olabilir. Ülkemizde her 3 kişiden birinde olan; ama kimsenin bilmediği bir sağlık problemidir. Eğer yemek yedikten sonra uyuklama hali, halsizlik, titreme, çarpıntı, açlık hissi, sinirlilik, öfke nöbetleri, huzursuzluk gibi semptomlar görülüyorsa, özellikle şekerli bir yiyecek veya içecek içtikten sonra belirtiler düzeliyorsa, kilo almaya da meyiliniz varsa, sizde Reaktif Hipoglisemi olabilirsiniz.

“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hamiyet Aslanoğlu

Dyt. Hamiyet Mıhcı, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olmuştur. Yüksek İhtisas Hastanesi,Hacettepe Erişkin Hastanesi ve Çocuk Hastanesi, Zekai Tahir Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Doruk Toplu Yemek Şirketi'nde deneyimler edinmiş, Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü sorumlu diyetisyeni olarak çalışmıştır

 

 

Etiketler
Zayıflama diyeti
Dyt. Hamiyet Aslanoğlu
Dyt. Hamiyet Aslanoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube