Sinüzit çeşitleri ve tedavi seçenekleri

Sinüzit çeşitleri ve tedavi seçenekleri

Sinüzitler hastalığın süresine göre sınıflandırılabilir. Akut Sinüzit 4 haftadan kısa süren sinüs inflamasyonudur.4 hafta ile 3 ay arasında süren sinüzit Subakut , 3 aydan daha uzun süren inflamasyon ise Kronik Sinüzit olarak adlandırılır.

Sinüzit oluşumu 4 evreyi içerir.

Başlangıç evresi

Osteomeatal kompleks tıkanıklığı evresi

Bakteriyel evre

Kronik evre
 

Başlangıç evresinde aynı nezle grip belirtileri , burun akıntısı tıkanıklığı vs..gelişir.Bu evrede hiç tedavi alınmasa bile 5-7 gün arasında iyileşme olabilir.Eğer iyileşme olmazsa ve osteomeatal kompleks denilen sinüslerin kanalları tıkanırsa ,bir sonraki evreye geçilir.
 

Sinüzit oluşumunda bu evre çok önemlidir.Her sinüsün ostiumu (deliği) vardır ve bu delikten havalanma ve üretilen sıvıların dışarı drenajı olur.Buradaki kanallar çok dar olduğu için bu bölgedeki en küçük şişlik bile tıkanıklıklara neden olarak sinüslerin havalanmaması ve üretilen sıvıların sinüsler içinde birikmesine neden olur.
 

Sinüslerin havalanmaması sonucunda oluşan oksijen azlığı sonucunda burun ve sinüslerin kendini süpürme mekanizması yani mukosilier aktivite bozulur.sinüsler içinde biriken sıvılar artar ve daha kıvamlı hale gelir.Yeterli havalanma olmadığı için de sinüs içinde özellikle oksijensiz ortamda üreyen anaerob bakterilerin üremesi kolaylaşır.
 

Sinüs içinde bakterilerin üremesi ile bakteriyel evreye geçilmiş olur.Bu evrede hasta tedavi edilmediği taktirde sinüs ve burun içini döşeyen mukoza bakterilerin ürettiği maddeler tarafından tahrip edilir.
 

Böylece Kronik Evre ye geçilmiş olur.Bu evrede burun içindeki ve sinüslerdeki hasar görmüş mukozada ödem ve polipleşme (burun içinde olmaması gereken sıvı dolu torbalrdır) sonucunda sinülerin drenaj kanalları iyice tıkanır.Burun içi bakteri ve mantarlar tarafından kolonize edilir.Ve durum ameliyatsız düzelemeyecek hale gelebilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. A. Emre İlhan

Etiketler
Sinüzit tedavisi
Op. Dr. A. Emre İlhan
Op. Dr. A. Emre İlhan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube