Kulak temizletmek zararlı mı? alışkanlık yapar mı?

Kulak temizletmek zararlı mı? alışkanlık yapar mı?

Kulak temizletmek zararlı mı? Alışkanlık yapar mı?

                KBB uzmanının aspiratör, küret vs. kullanarak yaptığı temizlik kulağa zarar vermez. Kulağın kendini temizleme mekanizmalarını da bozmaz.

                “Kulak temizletmek alışkanlık yapar” inanışı yanlıştır. Bu inanış, kulak kanalında kir oluşma kapasitesi fazla olanların sık sık kulaklarında kir birikmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Böyle kimselerde, örneğin cildi yağlı olanlarda, kulak kanalında egzaması olanlarda, sedef hastalarında, saçlarında ve kulak kanallarında kepeklenme sorunu olanlarda, temizlik sonrası yeniden kir birikmesi doğaldır. Bu kişilerde sık kulak temizletme gerekliliği, alışkanlık yaptığından değil, kulak kiri üretiminin fazla oluşundandır.   Oysa pek çok kişide temizletme sonrası çok uzun süre kir oluşmamaktadır.

Doktor kulak kirini nasıl temizler?

                Kulak kirinin hangi yöntemle, nasıl temizleneceğini daha çok kulak kirinin kıvamı, kanalın durumu ve hastanın tercihi belirler. Katıya yakın kıvamlı kirlerde küret denilen, ucu çengel şeklinde olan aletler kullanılır. Tecrübeli ellerde son derece konforludur. Ağrısız, sessiz ve kulak kanalını ıslatmadan temizleme olanağını sunar. Daha yumuşak kirlerde vakumlama yapan aspiratörlerle temizlik yapılır. Bu yöntemde de ağrı ve kulak kanalında ıslanma genellikle olmaz.  Uygun ısıya getirilip tıbbi dezenfektan eklenmiş sular ile lavaj yapılarak yıkama eskiden beri kullanılmaktadır. Bu yöntemde kulak zarının sağlam olduğunun bilinmesi gerekir. Aksi halde yıkama esnasında baş dönmesi ve kusma olabilir. Ayrıca kulakta egzama, mantar gibi rahatsızlığı olduğu bilinenlerde su kullanılmadan temizlik yapılması daha doğru olur.

 

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şenol Baş

Op.Dr.Şenol Baş,Tıp eğitimine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 'nde başlamıştır. Uzmanlığını İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde tamamlanmıştır.

Op.Dr.Şenol Baş, şuanda İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medicana Kadıköy Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Op. Dr. Şenol Baş
Op. Dr. Şenol Baş
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube