Burun eti büyümesi (konka hipertrofisi) tedavi yöntemleri

Burun eti büyümesi (konka hipertrofisi) tedavi yöntemleri

Özellikle yetişkinlerde burun tıkanıklıklarının başlıca nedenlerinden biri ‘’burun eti’’ olarak bilinen tıbbi adıyla konka hipertrofileridir.  Konkalar her iki burun deliğinde 3’er adet bulunan yapılardır. Tüm insanlarda bulunan bu yapıların solunan havayı nemlendirmek, ısıtmak ve filtre etmek gibi görevleri bulunmaktadır. Konkalardan en büyükleri en altta yer alan alt konkalardır ve konka büyümeleri denilince alt konka büyümelerinden bahsedilir.     

macbook:Users:emre:Desktop:image2.jpeg

Konka hipertrofisinin en sık sebebi allerjidir. Diğer nedenleri arasında geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu, burun kemik eğriliğine bağlı kompansatuar büyüme, kronik sinüzit, tütün kullanımı veya pasif içicilik, zararlı gazların solunması, hava kirliliği, bazı burun sprey ve damlaların uzun süreli kullanımı en sık etmenler arasında sayılabilir.

2 çeşit tedavi bulunmaktadır;

TIBBİ TEDAVİ

Konka hipertrofilerinde bazı ilaç tedavileri ile olumlu sonuçlar alınabilir.

Dekonjestan ilaçlar, etki süresi içinde burun tıkanıklığını giderebilirler. Ancak, sürekli kullanılmaları mümkün değildir. Yüksek tansiyonu olanlarda, kalp hastalarında, böbrek hastalarında, prostat büyümesi olan erkeklerde, yüksek göz tansiyonu olanlarda kullanılamaz.

Hipertonik tuzlu serum ile burun yıkama, burun tıkanıklığının kısa süreli olarak giderilmesinde yararlıdır.

Allerjisi olanlarda antihistaminik grubu ilaçlar yararlı olur.

Kortizonlu burun spreyleri uzun süreli kullanıldıklarında, özellikle allerjisi olanlarda yararlıdır.

Burun açıcı spreylerin kullanılması çok etkili, kısa süreli bir yarar sağlar. Bu tür spreylerin sürekli kullanılması, bir süre sonra konkaların daha da büyümesine ve burun tıkanıklığının artmasına yol açar.

 

macbook:Users:emre:Desktop:image1.jpeg

CERRAHİ TEDAVİ

Medikal tedaviden fayda görmeyen veya muayenesinde ileri derecede hipertrofi (büyüme) olan hastalarda cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir.  Cerrahi tedavi, lokal ve genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Cerrahi tedavi prosedürleri içerisinde konka koterizasyonu, submukozal rezeksiyon,radyofrekans uygulama gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hastalar cerrahi tedavi sonrası yatışa gerek duymamakta ve de  burunlarında tampon olmamaktadır. Aynı gün taburcu edilmekte ve günlük yaşantılarına dönmektedirler.

Radyofrekans cerrahisi: günümüzde en fazla tercih edilen yöntemdir. Konkanın görev yapan yüzeyini bozmadan içindeki kan damarlarından zengin kısmının küçültülmesini sağlayan bir yöntemdir. Radyofrekans cihazının iğnesi ile konka içine girildikten sonra radyo dalgaları frekansında verilen enerji, zaman içinde konkanın büzüşmesini sağlar.

Konka hipertrofilerinde konkanın küçültülmesi için hangi yöntemin kullanılacağı, uygulamayı yapacak olan hekimin tercihine, deneyimine ve konkanın durumuna göre değişir.

Nadir olarak ilerleyen dönemlerde konkalarda tekrar büyümeler olabilir, bu durumda tekrar ilaç ya da cerrahi tedavi planlanabilir.

Bu makale 1 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emre Erkilet

Op. Dr. Emre Erkilet 22 Eylül 1979 yılında Denizli'de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamasının ardından 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2008 yılları arasında Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kulak, Burun , Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.  2008 - 2010 yılları arasında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mecburi hizmetimi tamamlamış olan Op. Dr. Emre Erkilet, 2010 -2014 yılları arasında Özel OSM Ortadoğu Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış,2021 yılına kadarda  Denizli'de bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde çalışmıştır. 2021 yılı Şubat ayından itibaren Denizli’ de kendi kliniğinde hasta kabulüne ve işlemlerine devam etmektedir. ...

Etiketler
Burun eti büyümesi
Op. Dr. Emre Erkilet
Op. Dr. Emre Erkilet
Denizli - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube