Sinüzit belirtileri, tedavisi, ameliyat öncesi ve sonrası süreç

Sinüzit belirtileri, tedavisi, ameliyat öncesi ve sonrası süreç

Burnu çevreleyen kafa kemiklerinin içinde yeralan boşluklara sinus ve bu sinüsleri döşeyen mukozanın iltihabına sinüzit denir. Bu sinüslerin kanalları burun bölgesine  boşalır  ve bu kanalların tıkanması sinüzit enfeksiyonuna yol açar. Allerji,polipler,deviasyon ve çevresel kirlilik de sinüzit oluşumuna neden olabilir.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ

Baş ağrısı,
Renkli geniz akıntısı,
Burun tıkanıklığı ,
Koku almada azalma
Yanaklarda ve göz çevresinde ağrı
Yüzde basınç hissi

TEDAVİ

Akut sinüzitin tedavisi için antibiotikler, ödem çözücü ilaçlar ve burun yıkama solüsyonları kullanılır. İlaçlardan fayda görülememesi ve sürecin 3 ay veya daha uzun sürmesi durumunda kronik sinüzit tanısını koyarız. Kronik sinüzitin tedavisi cerrahidir.

Kronik sinüzit için endoskopik sinus cerrahisi, balon sinoplastiği ve gerekiyorsa cerrahi navigasyon ile çözüm bulabilmekteyiz.Endoskopik sinus cerrahisinde amaç; tıkalı sinus kanallarının açılması (alın sinüsleri,göz çevresinde yer alan ethmoid sinüsler, yüz sinüsleri ve kafa tabanı sinüsü),iltihaplı  dokuların ve poliplerin temizlenmesi yani sağlıklı havalanmanın sağlanmasıdır.

Uzun yıllardır tıkalı kanalları açmak için endoskopik cerrahi yaparken son zamanlarda özellikle alın ve kafa tabanı sinüsleri için balon sinoplastiği yapmaktayım. Tedavi başarısı çok yüksek olan bu cerrahi müdahale ile kalıcı olarak sinüzit problemini çözmekteyiz. Endoskopik sinus cerrahisinde lazer kullanımı daha önce  denenmesine rağmen, son zamanlarda tamamen terkedilmiştir.

AMELİYAT VE SONRASI SÜREÇ

Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında yapılır.1 saat süren bir ameliyattır. Bu süre tıkalı sinus kanallarının sayısı ,polip varlığı,kanama  ve eşlik eden deviasyon ve konka hipertroflerine bağlı olarak 1.5 saate uzayabilir. İlk 4 -5 gün sıklıkla kabuklanma ve doku ödemine bağlı olarak burun tıkalı olabilir,hafif kaş ve baş ağrısı olabilir.Hastanın burnu 4-5 gün sonra açılmaya başlayacaktır ve kişi  geçen hergün çok daha iyi olduğunu ifade edecektir.

SİNÜZİT TEKRAR EDER Mİ?

İyi yapılmış bir cerrahi sonrası %85 tam iyileşme sağlanır.İyileşmenin olmaması ve şikayetlerin devamı;eksik yapılan cerrahi(alın ve kafa tabanı sinüslerindeki problemin çözülmemesi) hastada alllerji varlığı ve mukozanın iyileşme bozukluklarına bağlı olabilir. Ameliyat sonrası beklentimiz,Baş ağrısı ve burun tıkanıklığı  tamamen düzelmesidir.. Geniz akıntısı devam edebilir ancak akıntı renksiz olacaktır, hastanın koku alması düzlecektir. Hasta  ameliyat sonrası ilk 4 gün sümkürme ve ıkınma gibi  basınç arttırıcı hareketler sakınmalıdır.Sigara iyileşmeyi ciddi etkilediği için içilmemelidir,uçak seyahati 1 hafta ve araba kullanmak 2 gün sonra serbesttir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oray Karaçaylı

Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, 14 Ağustos 1973 yılında Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-1999 yılları arasında Istanbul tıp Fakültesi’nde Anatomi Anabilim Dalı’nda Anatomi asistanlığı yapmıştır. İhtisasını ise, 1999-2004 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak, Burun, Boğaz, Ana Bilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2005-2008 Yılları arasında Fatih Medical Park Hastanesi’nde, 2009-2017 yılları arasında Ataşehir Memorial Hastanesi’nde görev almış olan Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, Fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi, ileri düzey endoskopik sinus ...

Etiketler
Sinüzit nedir
Op. Dr. Oray Karaçaylı
Op. Dr. Oray Karaçaylı
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube