Kulakta sıvı toplanması nedir ? tedavisi var mıdır ?

Kulakta sıvı toplanması nedir ? tedavisi var mıdır ?

Kulak 3 bölümden oluşur. Kulak zarına kadar olanki mesafeye dış kulak yolu,kulak zarı ve iç kulak arasındaki bölüme orta kulak, orta kulaktan sonra gelen bölüme iç kulak denir.

Kulakta sıvı toplanması (efüzyonlu otitis media) enfeksiyon belirti ve bulgularının (ateş,ağrı,huzursuzluk gibi) olmadan orta kulakta sıvı toplanmasıdır

Orta kulakta sıvı toplanması sıklıkla orta kulak enfeksiyonu sonrası oluşur. Kulakta sıvı toplanmasının sebepleri, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti,allerji gibi faktörlerdir.

Sıklıkla işitme kaybı ile farkedilir. Ebeveyn ,bakıcı veya öğretmenin çocuğun duymadığını farketmesi veya derse ilgisizliği ile ortaya çıkabilir.

Kimlerde sık görülür?

Sigara dumanına maruz kalanlarda,

Kreşe giden çocuklarda,

Yatar pozisyonda biberon ile beslenen bebeklerde,

Tedavi

Antimikrobiyal tadaviye cevap vermeyen ,3 aya kadar uzamış orta kulak efüzyonlarında ventilasyon tüpü takılır.Eğer zarda yapısal değişiklik  ve işitme kaybı belli bir yüzdenin üstündeyse ,tüp mutlaka takılır.

İşlem genel anestezi altında ,çok kısa bir cerrahi işlemdir.Ameliyattan 5-6 saat sonra taburcu edilir.Ameliyat sonrası ağrı yok gibidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oray Karaçaylı

Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, 14 Ağustos 1973 yılında Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-1999 yılları arasında Istanbul tıp Fakültesi’nde Anatomi Anabilim Dalı’nda Anatomi asistanlığı yapmıştır. İhtisasını ise, 1999-2004 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak, Burun, Boğaz, Ana Bilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2005-2008 Yılları arasında Fatih Medical Park Hastanesi’nde, 2009-2017 yılları arasında Ataşehir Memorial Hastanesi’nde görev almış olan Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Oray KARAÇAYLI, Fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi, ileri düzey endoskopik sinus ...

Etiketler
Kulakta sıvı toplanması nedir
Op. Dr. Oray Karaçaylı
Op. Dr. Oray Karaçaylı
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube