Sınavın anlamı

Bir sınav zamanı daha geldi,çattı. Bütün bir yılın emeğini alıp alamayacağımız belli olacak bu iki güne yayılmış beş saatte. Peki bu sınavın anlamı nedir?

Sınavın anlamı

Bir sınav zamanı daha geldi,çattı. Bütün bir yılın emeğini alıp alamayacağımız belli olacak bu iki güne yayılmış beş saatte.

Peki bu sınavın anlamı nedir? 

Yks özünde mesleki teorik bilgiyi edinme ; sonrasında mesleki pratiği deneyimleme için alınan yüksek öğretime eğitimine  açılan kapı görevindeki bir sınavdır.

Ancak sınav hiçbir zaman sizin zekanızı ölçen,sizindeğerinizi ölçen bir skor değildir. 

 Sınav sizin kaygınızı ne kadar yönetebildiğinizi,ne kadar azimle çalıştığınızı,nekadar o sorularla baş edebildiğinizi ölçer. 

Aileler bu son bir haftada ‘Beklentili ebeveyn’ rolünden çıkmalı ; artık kabullenici ,kapsayıcı ebeveyn rolüne geçiş yapmalıdır.

Esasen her zaman çalışma süreci takdir edilmeli bir ebeveyn tarafından ancak genelde sonuç odaklı davranıyoruz maalesef. 

           Genelde matematik,fizik,kimya derslerini önemsiyoruz böylece çok başarılı bir sözel ya da dil öğrencisini rencide ediyoruz belki de. 

Sorsak tüm aileler ‘Ben onun iyiliği için çalış diyorum’ der  ya da ‘Onun iyiliği için telefonu elinden alıyorum’ veya ‘Dışarıya çıkmasını yasaklıyorum.’ der. Sınav hazırlık dönemi tabi ki daha çok çalışılan bir dönem ancak bir tabir-i caizse bir ‘sistem kölesi’ ya da ‘eğitim neferi’ istemiyoruz. Mutlu ; geleceği sağlam temellere oturmuş ,rahat,kariyer gelişimine müsait, geliri makul bir meslek sahibi ‘birey’ istiyoruz. 

         
O yüzden gençleri motive edecek konuşmalara ihtiyaç var ; becerilerini de iyi analiz etmek lazım. ‘Her kapak her tencereye olmaz.’ bunu göz önünde bulundurmak gerek. 

Son günlerde bol bol deneme çözmesini telkin edin , kaygılarını gidermeye çalışın;sevdikleriyle daha çok zaman geçirmesini,odasına kapanmamasını söyleyin.

 

 Ve en önemlisi;

Sadece sizin çocuğunuz olduğu için bile çok kıymetli olduğunu bilsin, sınav gelir geçer ,başarılı olacak daha çok kulvar olacak hayatta …

 

Hepimiz zorluklara ve sınavlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar bizi güçlendirmek ve bizi geleceğe hazırlamak için var. Sadece keyfimiz için değil, bu yolda karşı karşıya geldiğimiz bütün zorluklar için. - Glenn Beck

 

Ben bazı derslerin sınavlarını geçemedim; ama arkadaşım hepsini geçti. O şimdi Microsoft'ta başarılı bir mühendis, ben Microsoft'un sahibiyim. - Bill Gates

Bu makale 16 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu

Merhaba, kıymetli danışan;
29.08.1989’da Antakya’da doğdum, ilköğretimimi Serinyol'da, Ortaöğretimimi Antakya'da tamamladım, lisansımı Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler’de tamamladım.

10 yıldır terapilerimi şevkle ve faydalı olma umuduyla sürdürüyorum. 8 yıl İstanbul'da çeşitli terapi merkezlerinde çalıştım, 2 yıldır Antakya'da psikolojik danışma merkezinde çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım çocuk, ergen, yetişkin, çift-evlilik, aile, emdr, kariyer, oyun terapisi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapileri..

 

Terapi sizin için ne ifade ediyor diye bir soru olsa; sağaltım, paylaşım ve katarsis derim..

Etiketler
Sınav sistemi
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Hatay - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube