Deprem korkusu nedir ve nasıl geçer?

Birçok fobide kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu durumdayken, deprem korkusunda ise sadece kendisi değil, ailesi, yakın çevresi ve tüm dünyanın zarar göreceği endişesi yaşanmaktadır.

Deprem korkusu nedir ve nasıl geçer?

Birçok fobide kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu durumdayken, deprem korkusunda ise sadece kendisi değil, ailesi, yakın çevresi ve tüm dünyanın zarar göreceği endişesi yaşanmaktadır.

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor.

Şiddeti, yeri ne olursa olsun her deprem hepimizi olumsuz etkileyen ve korkumuzu depreştiren bir durumdur. Ancak kimileri için deprem korkudan çok öte, hayatı kabusa çeviren bir fobi… Peki Deprem korkusu (Seismophobia) nedir? Nasıl geçer?

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Yani gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, ölmekten ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalinden dehşete kapılıyoruz. Seismophobia en çok da belirsizlikle tetikleniyor. Kişi depremden kaçamayacağını düşünerek strese ve kaygıya kapılıyor ve yaşadığı her kötü olayda bu korkusu tetikleniyor. Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğuna ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.

Hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Öncelikle bu korkuyu gerçekten yenme isteğinize odaklanmalısınız. İnanmanız bu fobiyi yenmenizde en önemli etkendir.

Tedavi yöntemlerini araştırmalı ve hayatınız olumsuz etkiyen bu durumdan kurtulmak için bir an önce tedaviye başlamalısınız.

Deprem konusunda bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenmeniz sizi korkunuza karşı daha güçlü kılacaktır.

Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Paylaşın ve çözüm yollarını bulmak için çevrenizden manevi destek alın.

Bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacaktır.

Depremde yapılacaklar listesi oluşturmalısınız.Güvenli alanlar oluşturmalısınız.

En önemlisi sakin kalmayı öğrenmelisiniz.

Deprem çantası oluşturmak kaygınızı azaltacaktır ancak deprem çantasını gözünüzün önüne koyup her saniye depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının.

Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yararlı yöntemlerdir.

Bu makale 8 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu

Merhaba, kıymetli danışan;
29.08.1989’da Antakya’da doğdum, ilköğretimimi Serinyol'da, Ortaöğretimimi Antakya'da tamamladım, lisansımı Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler’de tamamladım.

10 yıldır terapilerimi şevkle ve faydalı olma umuduyla sürdürüyorum. 8 yıl İstanbul'da çeşitli terapi merkezlerinde çalıştım, 2 yıldır Antakya'da psikolojik danışma merkezinde çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım çocuk, ergen, yetişkin, çift-evlilik, aile, emdr, kariyer, oyun terapisi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapileri..

 

Terapi sizin için ne ifade ediyor diye bir soru olsa; sağaltım, paylaşım ve katarsis derim..

Etiketler
Deprem korkusu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Hatay - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube