Kadına şiddetin psikolojisi

Kadına şiddetin psikolojisi

Kadına şiddet Türkiye’de oldukça fazla görülmektedir. Dünya sağlık örgütü kadınların şiddete uğrama oranını  %10-69 belirlenmiştir.  Şiddet dediğimizde aklımıza ilk olarak fiziksel şiddet gelse de birçok şiddet türü vardır; fiziksel, sözel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet. Kadının fikirlerinin önemsenmemesi, dalga geçilmesi, emir yağdırılması, hayatını kontrol edilmeye çalışılması psikolojik şiddeti açıklamaktadır. Psikolojik şiddet, fiziksel şiddet kadar önemsenmiyor olsa da aslında önlenmezse ve farkedilmezse beraberinde fiziksel şiddeti de getirmektedir. Ekonomik şiddet zorunlu ihtiyaçların, koşullar elverdiği halde karşılanmaması tanımını kapsamaktadır. Kadına yönelik istenmeyen dokunuş, hoş karşılanmayan şakalar da cinsel şiddt tanımı içerisinde yer almaktadır. Kadına yönelik şiddette en önemli sebeplerden biri kültürel faktörler. Bazı kültürlerce kadına yönelik önyargılar, şiddeti normalleştirmektedir. “Kızını dövmeyen dizini döver.” gibi anlayışlar bu düşünceyi desteklemektedir. Aynı zamanda farkedilmese de dizilerde veya filmlerde genel olarak mağdur rolünün kadınlara verilmiş olması, kadına yönelik şiddeti normalleştirmeye neden olmaktadır.

Kadına şiddetin önlenmesindeki engellerden biri aile içinde yaşanan bazı şeylerin mahrem olduğuyla ilgili inanıştır. Birçok kadın şiddet gördüğünü ailesi ve yakınların saklamaktadır. Bu da şiddeti önleme adına engel oluşturmaktadır. Bu konuda kadınların sahip olduğu hakları bilmesi ve bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir. Tabiki şiddeti tek sebebe bağlamak uygun olmayacaktır. Şiddet toplumsal ve çevresel bir sorundur. Şiddetin önlenmesi için toplum bilinçlendiirlmelidir. Çocuklar bazı davranışları görerek öğrenirler. Aile içinde şiddete şahit olan çocuklar da bunu öğrenecektir. Bu şekilde de şiddet girecek artacak ve meşrulaşacaktır.

İyi bir toplum olmak için kişilerarası ilişkiler önemlidir. Kişilerarası ilişkileri zedeleyen en büyük faktör ise şiddettir. Şiddetin önlenmesi bu anlamda büyük önem arzeder.

Kadına şiddeti yalnızca fiziksel şiddetten ibaret görmemeliyiz. İstenmeyen ve hoşlanılmayan her türlü hareket, davranış, söz bir şiddettir ve önlenmelidir.

Bu makale 21 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Esma Kınalı

Uzman Klinik Psikolog, Esma Kınalı 1994 yılında Sakarya'da doğmuştur.2016 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde başladığı eğitimini başarı ile tamamlamıştır.Okan Üniversitesi'nde başladığı yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca Psikoonkoloji alanında uzmanlık eğitimini yine başarıyla tamamlamıştır. 

Uzman Klinik Psikolog Esma Kınalı, mesleki çalışmalarına ise Uzm. Kl. Psk.Esma Kınalı Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Esma Kınalı
Uzm. Kl. Psk. Esma Kınalı
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube