Sigara ve göz

Sigara ve göz
SİGARA ve GÖZ
 
Sigara içmenin neden olduğu rahatsızlıklar içinde en bilinen akciğer kanseri olsa da sigaranın vücutta neredeyse tüm organ sistemleri üzerinde istenmeyen etkileri vardır. Gözde de sigara içmenin neden olduğu bazı olumsuz etkiler mevcuttur.

Bunlar arasında en önemlilerinden biri yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur. Makula lutea (sarı nokta),  retina tabakasında (ağ tabaka) görme hücrelerinden en yoğun bölge olup, aynı zamanda keskin görmeyi sağlayan retina bölgesidir. Makula dejenerasyonu (yaşa-bağlı makula dejenerasyonu, senil makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalığı) tipik gözdibi bulguları olan ve ileri yaştaki kişilerde görülen bir retina hastalığıdır. Günümüzde yaşa bağlı makula dejeneresansı ülkemizde ve dünyada 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görme azlığı sebepleri arasında yer almaktadır. Hastaların ilk başvuru şikayeti görme düzeyinde azalma, merkezi görememe, düzensiz görme ve görmede kırılma şeklinde olmaktadır.

Risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, ultraviole ışık ve sigara yer almaktadır. Bunlar arasında kişinin kendisi tarafından engellenebilecek en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Bu nedenle sarı nokta hastalığı tespit edilen kişilerden mutlaka sigarayı bırakmalarını istiyoruz.

Sigara kullanımının riski artırdığı diğer göz hastalıklarından biri de katarakttır. Yapılan çalışmalarda sigara içenlerde kataraktın daha sık görüldüğü rapor edilmiştir. Tiroid hastalığına bağlı gelişen tiroid oftalmopati (Graves hastalığı) göz küresinin öne çıkması ve göz kaslarının hareket bozukluğu ile karakterize bir durumdur. Sigara kullanımın bu durumun ortaya çıkma riskini artırdığı ve ilerlemesini hızlandırdığı bilinmektedir.

Sigaranın neden olduğu damar tahribatı diyabetik retinopati ve glokom gibi göz hastalıklarında hasarın ilerlemesine neden olabilmektedir. Ayrıca sigara gözyaşı dengesini bozarak kuru göz şikayetlerini artırabilmektedir.
 
 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar

Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, 1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğreninimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilik ile tamamlayarak "Tıp doktoru " unvanı almıştır. 1996 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Türkiye birincisi olarak Göz Hastalıkları ihtisasını kazanmıştır. 1996-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlanmıştır. 2001-2007 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda (Denizli) öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2004-2005 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Wilmer Göz Ensititüsü Retina biriminde (Baltimore, A.B.D.) Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi ...

Etiketler
Göz
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube