Katarakt cerrahisi nedir?

Katarakt cerrahisi nedir?

Kataraktın sebepleri nelerdir

Kataraktın en sık oluşma sebebi yaşlılıktır. Genellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda katarakt yaşlanmanın normal süreci sonucu ortaya çıkar ve görmeyi etkileyecek seviyeye ulaşması yıllar alır. Bununla birlikte, göze gelen travmalar, diyabet (şeker hastalığı) gibi bazı hastalıklar, glokom (göz tansiyonu) ve üveit gibi göz hastalıkları, uzun yıllar korunmadan güneş altında çalışma ve kortizon kullanımı da katarakt oluşumunun sebeplerindendir. Gebelikte geçirilen bazı enfeksiyon hastalıkları ve çocuklardaki bazı metabolik hastalıklar da bebeklerde ve çocuklarda katarakt oluşumuna sebep olabilir.

Katarktın belirtileri nelerdir

Kataraktın en belirgin bulgusu uzak görmenin azalması, görmede bulanıklık olmasıdır. Hastalar bu durumu genelde; ‘buzlu bir camın arkasından bakmak’ ya da ‘çamurlu araba camının ardından bakmak’ şeklinde ifade ederler. Dolmuş ve otobüslerin üzerindeki yazıları ya da dükkanların tabelalarını yanlarına gelene kadar okuyamamaya başlarlar. Bazı hastalar güneş ışığı ve araba farlarından eskiden olmadığı kadar çok rahatsız olmaya başlarlar ve ışık altında şiddetli kamaşma hissederler. Yakın gözlük kullanan hastaların bazıları, yakın görmelerinin gittikçe daha iyileştiğini, uzak görmelerinin ise bozulduğunu fark eder. Bir gözde çift görme, renklerde soluklaşma ya da sararma da kataraktın belirtilerindendir. Saydığımız şikayetler kataraktla birlikte görülebildiği gibi, başka göz hastalıklarında da benzer şikayetler oluşabilir. Bu tür şikayeti olan hastalarımızın bir göz hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir

Kataraktın tedavisi nasıl yapılır

Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Kataraktın herhangi bir ilaçla ya da gözlükle tedavisi mümkün olmadığı gibi, hastada katarakt oluştuktan sonra da gözün kendi kendine iyileşmesi söz konusu değildir. Katarakt ameliyatı her yaşta uygulanabilir, ameliyat için kataraktın ‘olgunlaşması’ nı ya da görmenin çok azalmasını beklemeye gerek yoktur. Katarakt ameliyatının zamanlaması, kataraktın derecesi ve cinsine olduğu kadar, hastanın ihtiyacı ve talebine de bağlıdır. Ancak, ameliyat olmakta geciktikçe katarakt ilerler ve görme seviyesi daha da azalır. Bununla birlikte, kataraktın ilerlemesi ile beraber göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıklarına yakalanma ihtimali artar. Çok bekletilmiş ve çok sertleşmiş kataraktların ameliyatları daha uzun sürer, komplikasyon ihtimali artar ve iyileşme süreci de uzar.

Katarakt ameliyatı sırasında saydamlığını kaybetmiş göziçi lensi alınarak yerine yapay bir göziçi merceği yerleştirilir. Günümüzde katarakt ameliyatı iki şekilde yapılmaktadır; klasik dikişli ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu (PEKKE) yöntemi ve modern dikişsiz fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemi.

Bu makale 8 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar

Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, 1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğreninimi İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilik ile tamamlayarak "Tıp doktoru " unvanı almıştır. 1996 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Türkiye birincisi olarak Göz Hastalıkları ihtisasını kazanmıştır. 1996-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamlanmıştır. 2001-2007 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda (Denizli) öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2004-2005 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Wilmer Göz Ensititüsü Retina biriminde (Baltimore, A.B.D.) Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi ...

Etiketler
Kataraktın tedavisi
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube