Sezaryen doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Sezaryen doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Yapılabilir Mi?

Sezaryen doğum sonrası normal (vajinal) doğum, belirli şartlar sağlandığında mümkündür. Şartlar uygunsa başarı şansı yaklaşık 10 da 7’dir.

Kimler Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Yapabilir?

Bir önceki sezaryen in üzerinden en az 2 yıl geçmiş olanlar, anne sezaryen doğum sonrası normal( vajinal) doğum için kararlı olanlar, en fazla 2 kez yatay kesiyle sezaryen olanlar, annenin pelvisi (çatısı) dar olmayanlar, sezaryen dışında başka rahim ameliyatı olmayanlar, bebeği ters pozisyonda olmadığı ve eşinin rahim ağına yerleşmediği, bebeğin ağrılığının 4000 gr’ın altında olduğu durumlarda sezaryen sonrası normal (vajinal) doğum erişkin ve yeni doğan yoğun bakım koşulları tam olan hastanelerde yapılabilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Annenin eski rahim kesisinde açılma (%2-3 civarı), ani iç kanama ve acil sezaryen doğum gereksinimi (%30-40 civarı), bebeğin yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı ve doğum esnasında bebeğin kaybedilmesi (1000 de 2’den az) riskleri mevcuttur.

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Tercihlerinde Riskler Nasıl En Aza İndirilebilir mi?

Gebelik boyunca doğum öncesi normal doğum eğitimi verilerek, bir önceki sezaryen nedeni devam ediyorsa denemeyerek, erişkin ve yeni doğan yoğun bakım koşulları tam olan merkezde doğum yapılarak riskler azaltılabilir.

Sezaryen Doğum Sonrasında Normal Doğumda İyileşme Sürecinde Değişiklik Olur Mu?

Normal doğum yapan gebeler gibi hasta 1 gün hastanede kalıp ertesi gün normal yaşantısına dönebilmektedir. Epizyotomi dediğimiz normal (vajinal) doğum sırasında bebeğin rahat çıkması için vajene yapılan kesi ortalama 2 haftada iyileşmektedir.

Kaç Yaş İtibariyle Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılabilir?

Bu bir adolesan gebelik değil ve İlk sezaryen in üzerinden 2 yıl geçmiş ise 20 yaşından itibaren denenebilir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Yapılamaz?

İlk sezaryen annenin pelvis (çatı) darlığı nedeniyle yapıldıysa, bebek 4000 gr üzerinde ise, sezaryen dışında miyom çıkarılması gibi bir rahim ameliyatı varsa, annenin ıkınmasına engel bir durum varsa, önceki sezaryen dikey kesi ile yapıldıysa, önceki doğumda rahimde yırtılma öyküsü nedeniyle sezaryen yapıldıysa, çoğul gebelik varsa Sezaryen doğum sonrası normal (vajinal) doğum yapılmaz.

Sezaryen Doğumdan Sonra Normal Doğum Yapabilmek İçin Süre Kısıtlaması Var Mıdır?

Evet, ilk sezaryen doğum üzerinden en az 2 yıl geçmiş olmalıdır.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumda Suni Sancı Verilebilir Mi?

Sezaryen doğum sonrası normal (vajinal) doğumda rahimdeki eski dikiş yerinde açılma riskini arttıracağı için suni sancı verilmez.

Sezaryen Sonrası Epidural Anestezi ile Normal Doğum Yapılabilir Mi?

Sezaryen doğum sonrası normal (vajinal) doğumda şartlar uygunsa epidural anestezi uygulanarak doğum ağrısız bir şekilde yapılabilir.

Anne Adayı Neden Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğumu Tercih Etmelidir?

Doğum sonrası daha az hastanede kalma ve iyileşme süresi, ameliyat olmamak için, ameliyata bağlı risklerin olmaması için, bebek ile daha iyi bağ kurmak için, bebeğin doğum sonrası yoğun bakım ihtiyacını azaltmak için şartlar çok uygun ise tercih etmelidir.

Bu makale 2 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Karataş

Op.Dr Suat Karataş,22 Şubat 1982 tarihinde Ergani‘de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığım tıp eğitimimi 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından yine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimimi tamamladı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.. 2005-2010 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştım. 2011- 2012 yılları arasında Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde zorunlu hizmet yükümlülüğümü yerine getirdikten sonra Şubat 2013 - Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde ve Ocak 2015 - Haziran 2015 tarihleri a ...

Etiketler
Normal doğum
Op. Dr. Suat Karataş
Op. Dr. Suat Karataş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube