Epidural, ağrısız doğum nedir?

Epidural, ağrısız doğum nedir?

Epidural Doğum (Prenses Doğum ya da Ağrısız Doğum) Nedir?

Normal (vajinal) doğumda, doğum ağrılarını azaltmak için annenin bel bölgesine takılan epidural kateter yardımı ile ağrısız normal (vajinal) doğuma epidural normal (vajinal) doğum denilmektedir.

Epidural (Ağrısız) Doğum Nasıl Yapılır?

Doğumun düzenli ilerlemesi için, rahim ağzı açıklığı 3-4 cm’e ulaştığında Epidural anestezi ile normal (vajinal) doğum için epidural kateterin takılması gerekmektedir. Kateter takıldıktan sonra ilk ağrı kesici dozu anestezi uzmanı tarafından yapılır, annenin hareket etmesi, pilates topu desteği ile bebeğin annenin pelvis kanalından geçişinin hızlanması sağlanır, rahim ağzı tam açılana kadar aralıklı olarak ağrı hissedildiğinde yapılır, doğum sırasında ek doz yapmamak daha doğru olur, bebek çıktıktan sonra, doğum sonrası hemen epidural kateter anestezi doktoru tarafından çekilir.

Epidural Doğumda Anneye Verilen İlaç Bebeğe Zararlı Mı?

Epidural doğum’da, anestezide kullanılan ağrı kesici ilaçlar daha düşük dozlarda yapılmakta ve motor blok yapmadığından da anne rahatlıkla yürüyebilmekte, bu ilacın fetüs üzerine zararlı bir etkisi olmamaktadır.

Epidural Doğum Yapan Annenin Sakat Kalma Riski Var Mı?

Epidural doğum’da, felç yani sakat kalma olasılığı son derece nadirdir.

Bel/Boyun Fıtığı Olan Kişiler Epidural Doğum Yapabilir Mi?

Bel fıtığı ve boyun fıtığı düzeyinin vajinal doğum için uygunluğu konusunda beyin cerrahi hekiminin görüşü alınarak doğum şekli ve epidural doğum uygulanabilirliği belirlenir, doğum sonrası tespit edilen bel fıtığı, epidural anestezi ile normal (vajinal) doğum a bağlanmamalıdır.

Epidural Doğumun Avantajları Nelerdir?

Doğum sürecindeki ağrıları azalttığı için konforlu bir doğum imkânı sağlar, doğum uzadığında annenin dinleme olasılığını arttırır, anne doğuma daha aktif katılabilir, normal (vajinal) doğum sırasında acil sezaryen gerektiğinde, sezaryen sonrası ağrı kontrolüne katkı sağlar.

Epidural Anestezi Nedir?

Normal (vajinal) doğumda, doğum ağrılarını azaltmak için annenin bel bölgesinden bir iğne yardımı ile omiriliği saran zarın üstüne anestezi uzmanı tarafından yerleştirilen bir kateter yardımı ile aralıklı olarak ağrı kesici vererek hissedilen doğum ağrısını azaltmaya yönelik yapılan işleme epidural anestezi denir. Sadece doğum ağrısı değil, vücudun belli bir bölgesinde ağrıyı azaltmaya yönelik yapılan bölgesel anestezi yöntemidir.

Ne Zaman Epidural Anestezi Uygulanmalıdır?

Doğum için epidural anestezi rahim kasılmaları düzenli hale gelip, rahim ağzındaki açıklık 3-4 cm olduğunda uygulanmalıdır.

Kimler Epidural Doğum Yapamaz?

Kandaki Trombosit değerleri çok düşük olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan, epidural anestezi uygulanacak bölgede enfeksiyonu olan gebeler epidural anestezi için uygun değildirler, daha önce geçirilmiş bel bölgesi ameliyatı olan gebeler epidural anestezi için uygun değildirler.

Epidural Doğumun Riskleri Var Mıdır? Nelerdir?

İşlem sırasında annede geçici ani tansiyon düşüklüğü, verilen ilaçlara bağlı bacaklarda geçici güç kaybı, %1 den daha az baş veya bel ağrısıdır.

Epidural Doğum Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Epidural anestezi uygulandıktan sonra gelişebilecek düşük tansiyona bağlı fetal kalp atımı için Non stres test (NST) ile fetüsü hemen değerlendirmek gerekir, annede ağrı takibine göre aralıklı ağrı kesici uygulanmalı, doğum sonrası epidural kateter hemen çekilmelidir.

Bu makale 2 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Karataş

Op.Dr Suat Karataş,22 Şubat 1982 tarihinde Ergani‘de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığım tıp eğitimimi 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından yine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimimi tamamladı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.. 2005-2010 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştım. 2011- 2012 yılları arasında Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde zorunlu hizmet yükümlülüğümü yerine getirdikten sonra Şubat 2013 - Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde ve Ocak 2015 - Haziran 2015 tarihleri a ...

Etiketler
Epidural
Op. Dr. Suat Karataş
Op. Dr. Suat Karataş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube