Sezaryan doğum nedir?

Sezaryan doğum nedir?

Vajnal doğum mümkün olmadığı durumlarda vajinal doğuma alternatif olarak çıkan hayat kurtarıcı cerrahi işlemdir. Planlı şekilde karın alt bölgesinden transvers bir şekilde kesi yapılarak sonrasında rahimin de kesilmesi ile bebeğinizin doğurtulduğu alternatif doğum şeklidir. Tüm dünyada yüksek oranda tercih edilen sezeryan operasyonun bir takım zorunlu yapılmasının gerektidiği durumlar vardır.

Kısaca sıralayacak olursak;

Fetal distres denilen bebeğin kalp atışlarında azalma yada kaybolma

Bebeğin transver geliş diye adlandırılan doğum kanalına yanlış girmesi

Plasenta previa denilen bebeğin eşinin rahim ağzında yer alması yada rahim içine yapışması

Annenin genital ülser yada siğilinin olması

Annenin daha öncesinden birden fazla rahim ameliyatı geçirmesi

Vajinal doğumun ilerlememesi bebeğin strese girmesi

Bebeğin kilosunun annenin kemik yapısına oranla fazla olması

Bebekte ileri derecede anomali olması gibi nedenler dışında sezeryan bir alternatif doğumdur çünkü içinde barındırdığı birçok risk nedeniyle hem annenin hem de bebeğin sağlığını bozabilicektir. Bu nedenledir ki tüm dünya da sebepsiz sezeryanı azaltma yoluna girmiştir.

Ülkemizde de sağlık bakanlığı öncülüğünde %50 nin üzerinde seyreden sezeryan oranlarını düşürmek bir halk sağlığı politikasıdır. Bu nedenden dolayı hekim tarafından gerekli görülmedikçe tıbbi bir neden oluşmadıkça sezeryan ilk doğum tercihiniz olmamalıdır.

Bu makale 19 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burak Özköse

Dr.Öğr.Üyesi  Burak Özköse, 1986 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise 2012-2015 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmıştır.

Dr. Öğr.Üyesi  Burak Özköse, mesleki çalışmalarına, İstanbul-Gaziosmanpaşa'da bulunan Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa'da devam ettirmektedir.

Etiketler
Sezeryan doğum
Op. Dr. Burak Özköse
Op. Dr. Burak Özköse
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube