Rahim ağzı kanserini önlemek için hpv aşısı nedir?

HPV aşısı, Human Papilloma virüsü (kısaca HPV) enfeksiyonunun neden olduğu belirli kanserlere karşı koruma sağlayan bir aşıdır. HPV enfeksiyonu genital siğillerin yanı sıra rahim ağzı, vajina, vulva, penis, anüs ve boğaz kanserine neden olabilir.

Rahim ağzı kanserini önlemek için hpv aşısı nedir?

HPV aşısı, Human Papilloma virüsü (kısaca HPV) enfeksiyonunun neden olduğu belirli kanserlere karşı koruma sağlayan bir aşıdır. HPV enfeksiyonu genital siğillerin yanı sıra rahim ağzı, vajina, vulva, penis, anüs ve boğaz kanserine neden olabilir. HPV, ciltten cilde temasla veya cinsel temas yoluyla yayılan tüm dünyada çok yaygın bir virüstür. HPV ile enfekte olan çoğu insan, herhangi bir belirti veya sorun fark etmedikleri için sahip olduklarını bilmezler. İnsanlarda her zaman genital siğil olmaz, ancak virüs hala sistemlerindedir ve vücuttan atılamazsa ilerleyen yıllarda kansere dönüşebilir.

HPV aşısı yaptırmak için mevcut öneriler şunlardır:

  • 9 ila 26 yaş arası çocuklar ve yetişkinler: HPV aşısı, 9 ila 12 yaşları arasında yapıldığında en etkili sonucu verir. Genç yaşta aşılanmak HPV kanserlerine karşı en iyi korumayı sağlar. HPV aşısı, 26 yaşına kadar tam olarak aşılanmamış tüm çocuklara ve yetişkinlere önerilir.
  • 27 ila 45 yaş arası yetişkinler: Aşı, bu yaş aralığındaki insanlar için daha az faydalıdır çünkü daha fazla insan zaten virüse maruz kalmıştır. Bazı durumlarda, sağlık uzmanınız aşıyı bir yetişkin olarak almanızı önerebilir.

15 yaşından önce aşı olan herkes, tam olarak korunmak için iki doz HPV aşısına ihtiyaç duyar. Altı ila on iki ay arayla verilmelidirler. 15 yaşından sonra üç doza ihtiyacınız vardır.

 

Kimlere HPV aşısı yapılmamalıdır? Hamile iseniz veya aşıdaki herhangi bir bileşene veya önceki bir HPV aşısı dozuna karşı ciddi reaksiyonlar göstermişseniz aşı yapılmaz. Sağlık uzmanınıza, maya veya lateks alerjileri dahil olmak üzere sahip olduğunuz herhangi bir ciddi alerji hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Orta ila şiddetli hastalıkları olan kişilerden, iyileşene kadar aşı olmak için beklemeleri istenebilir.

 

HPV aşısının yan etkileri var mıdır? Çoğu aşıda olduğu gibi, kısa süren hafif yan etkiler vardır: En sık aşı bölgesinde ağrı, şişlik veya kızarıklık olmak üzere baş ağrısı, yorgun hissetme, ateş, kas ağrısı veya eklem ağrısı olabilir. Şiddetli alerjik reaksiyonlar nadirdir.

 

Dozlar tavsiye edilen yaşlarda ve uygun aralıklarla verildiğinde kansere neden olan HPV'yi %90 oranında önlediği gösterilmiştir. HPV aşısı sizi yalnızca maruz kalmadığınız HPV suşlarından korur. Aşı, mevcut HPV enfeksiyonlarını tedavi etmek için tasarlanmamıştır. Ancak, halihazırda HPV'niz varsa, yine de HPV aşısı olmanız gerekir. Aşı sizi henüz sahip olmadığınız diğer suşlardan koruyabilir. Önerilen yaş aralığına (9 ila 26 yaş) giriyorsanız, HPV enfeksiyonu geçirmiş olsanız bile aşı olmanız gerekir. Ayrıca, HPV aşısı olan kadınlar yine de rahim ağzı sürüntü testi (smear testi) yaptırmalıdır. Aşı, kansere yol açabilecek tüm HPV suşlarına karşı koruma sağlamaz. Rahim ağzı kanseri için rutin tarama, bir kadının üreme sağlığının bir parçası olarak hala önerilmektedir.

 

 

Bu makale 12 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayçağ Yorgancı

Doç. Dr. Ayçağ Yorgancı, Mesleki çalışmalarına Lokman Hekim Akay Hastanesi'nde devam etmektedir.
 

Etiketler
Hpv aşısı nedir
Doç. Dr. Ayçağ Yorgancı
Doç. Dr. Ayçağ Yorgancı
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube