Sağlıklı beslenme çantası nasıl olmalıdır?

Sağlıklı beslenme çantası nasıl olmalıdır?

Okulların başlamasıyla beraber annelerde de telaş başlıyor. Her gün çocuklarına hazırladıkları beslenme çantalarında kimi zaman sağlıklı gruplar yer alırken kimi zaman ise hazır atıştırmalıklar, pratik olan paketli ürünler yer alıyor. Tatil boyunca çocuklarına sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturan annelerin okul döneminde de bunu devam ettirmeleri gerekiyor. O zaman doğru beslenme çantasının nasıl olması gerektiğini açıklayalım.

Sağlıklı Bir Beslenme Çantası Oluşturmak İçin Püf Noktalar:

Çeşitlilik önemli! Her gün aynı şeyleri beslenme çantasında gören bir çocuk, doğal olarak bir süre sonra sıkılacak ve siz de çocuğunuz eve geldiğinde beslenme çantasının olduğu gibi tekrar geldiğini göreceksiniz. Bu nedenle her gün aynı tarzda beslenme çantası hazırlamak yerine her gün farklı besin seçenekleri sunun. Hazırlayacağınız peynirli sandviçler, az yağlı börek veya poğaçalar, az yağlı gözlemeler, meyveli kek veya muffinler  çeşitlilik oluşturabilir. Bunun dışında peynirlerde tek çeşit yerine farklı peynir türleri kullanmanız ve ekmeklerde de farklı türler tercih etmenizde de yarar var.

Lezzet farklılıkları oluşturun! Beslenme çantasında sebze ve meyvelerin de yeri önemli. Fakat hep aynı tür sebze meyve bulunmasındansa farklı sebze ve meyveleri birlikte bulundurmanız lezzet çeşitliliği oluşturur ve çocuğunuzun damak tadına hitap edip tüketimi daha kolay olur.

Boyutlara özen gösterin! Sebze ve meyveler çocuğunuzun daha kolay yiyebileceği boyutta olmalıdır. Bütün şeklinde koyduğunuz meyveler akşam tekrar eve geliyorsa, onları dilimlemeyi, farklı şekiller vermeyi deneyin. Çocuğunuzun ilgisini çekecek ve daha rahat tüketecektir.

İçeceklerle zenginleştirin! Beslenme çantasına sağlıklı içecek tercihleri eklemeyi unutmayın. Taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı kompostolar, ayran veya süt gibi hem besleyici değeri olan hem de mineral ve vitamin takviyesi sağlayan çocuğunuz için gerekli içecekler önemli.

Vazgeçilmezimiz su! Beslenme çantasına yerleştirilmesi gereken ilk şey su olmalıdır. Çocuklara suyu sevdirmelisiniz. Vücudun temel ihtiyacı olan su yeterli alınmadığı zaman çocuğunuzun metabolik işlevlerini etkilediği gibi gün içindeki zihinsel ve fiziksel performansını da etkilemektedir.

Hafızayı güçlendirelim! Okul çocukları için belki de en önemlisi. Güçlü bir hafıza ile hem ders başarısı artacak hem de sosyal yönü gelişmiş bireyler yetişecektir. Bunun için beslenme çantasında az miktarda ceviz, fındık gibi kuruyemişler bulundurun. Kuru üzüm veya hurma da etkili olacaktır. Aynı zamanda çocuğunuzun suyuna atacağınız 2 adet gül goncası hem suyu daha rahat tüketmesini sağlayacak hem de beyne olumlu etkisiyle beraber hafızayı güçlendirecektir.

Bazen sürprizler yapın! Haftada bir veya iki gün çocuğunuz için özel bir şeyler hazırlayın. Mesela meyveli ve cevizli bir kek ya da peynirli börek-poğaça tarzında atıştırmalıklar hazırlayın. Bunların yanında beslenme çantasına çocuğunuza güven verecek, onu sevdiğinizi hissettirecek tarzda notlar yerleştirin. Bu hem onunla aranızdaki sevgi bağını kuvvetlendirecek, beslenme çantasına karşı alışkanlık sağlayacak hem de gün içindeki performansının artmasını sağlayacaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay

Diyetisyen Havva Arın, lise eğitimini Tosya Anadolu Öğretmen Lisesi' nde ikincilik derecesi ile tamamlamasının ardından lisans eğitimi için Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne birincilikle başladı. Öğrenim hayatını başarı ile tamamlayıp mezun oldu ve profesyonel meslek yaşantısına başladı. Muayenehanesinde danışanlarına hizmet vermekle birlikte aynı zamanda @dyt_havvaarin kullanıcı adlı instagram hesabı aracılığı ile de danışanlarına online diyet danışmanlığı hizmetini vermekte olan Dyt. Arın, diyetisyenlik mesleğini severek sürdürmeye devam etmektedir. Dyt. Arın'ın da katkılarıyla oluşturulan makale Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2012 yılında gerçekleştirdiği Tıbbi Etik ve Obezite adlı dereceye girdi ve “Obezite ve Etik” adlı kitapta yer edindi. Dyt. Arın aynı zamanda Gençlik Ve Spor Bak ...

Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Tokat - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube