Kilo vermede glüteni kesmek kesin çözüm mü?

KİLO VERMEDE GLÜTENİ KESMEK KESİN ÇÖZÜM MÜ?

Kilo vermede glüteni kesmek kesin çözüm mü?

“Glüteni kestim, çok rahatladım ve şişkinliğim gitti.”

“Glüteni kestim, çok kilo verdim.”

Glüteni kötüleyip, bırakmanızı destekleyen bu ve bunun gibi pek çok cümle duymuş olabilirsiniz. Peki glüteni hayatımızdan çıkarmalı mıyız? Tüm yaşam enerjinizi gerçekten de glüten mi alıyor? Glüteni kesmek kesin çözüm mü? Hadi gelin detaylıca inceleyelim…

Öncelikle glüten, bir protein türüdür. Çölyak hastaları için ölümcül derecede tehlikeli olabilmektedir. Glüten intoleransı olanları yediğinde rahatsız edebilmekte, ama sağlıklı bireyler için böyle etkileri olduğuna dair bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.

Peki neden glüteni kesen bireyler daha iyi hissettiğini ve kilo verdiğini söylüyor?

Glüteni genellikle pasta, börek, çörekten yani pastane ürünlerinden almaktayız. Bu ürünleri hayatınızdan çıkardığınızda basit şeker ve basit karbonhidratları da hayatınızdan çıkarmış oluyorsunuz. Doğal olarak da kan şekeriniz daha düzenli yükselip alçaldığı için; yorgunluk, halsizlik hissiniz geçmektedir. Günlük beslenmenizde lifli besinleri arttırdığınız için rahatlamaktadır. Aldığınız enerjinin büyük bir kısmını kestiğiniz için de kilo vermiş oluyorsunuz.

Beslenmenizde glüteni hayatınızdan çıkarttığınız zaman kısa vadede kilo verebilirseniz ama  glüten yerine daha çok hayvansal ürünleri tüketmeye, protein ve yağdan zengin bir diyet ile beslenmeye başladığınızda kalp damar hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların da görülme riskini fark etmeden arttırmaktasınız.

Ayrıca piyasada satılan pek çok glütensiz kraker / galeta vs. glütenli muadillerine göre daha yüksek yağ ve dolayısıyla daha yüksek kalori içeriyor. Pastane ürünlerine gevrek formu kazandıran asıl şey glütendir. Aynı formu yakalayabilmek adına daha çok yağ kullanımı oluyor ve buna bağlı da ürünlerin enerji değeri artıyor ve siz fark etmeden daha yüksek kalorili besinler tüketmiş oluyorsunuz.

 

Peki beslenmemizde bir besin yetersizliği olur mu?

  • Sağlıklı bireylerde glüteni kestiğimizde pek çok tam tahıllı ürünü, yulafı ve bulguru da kesmiş olmaktayız. Bu besinler enerji metabolizmamızda çok önemli bir yeri olan B1 vitaminin temel kaynağıdır. Ayrıca B1 vitamini, bizim mutluluk hormonu olarak bildiğimiz seratoninin ön maddesidir. Bu yüzdendir ki, karbonhidratı kestiğinizde mutluluk hormonu istediğimiz düzeyde yükselmeyebilir ve motivasyon düşüklüğü görülebilmektedir.

Peki sindirim sisteminiz daha rahat çalışır mı?

  • Eğer glüten hassasiyetiniz varsa evet daha rahat çalışır, ancak eğer her hangi bir intoleransınız yoksa, glüteni kestiğinizde barsağınızdaki yararlı bakterilerden bazılarının besin kaynağını da kesmiş olursunuz ve barsak mikrobiyotanızı olumsuz yönde etkileyebilirsiniz !

 

Bu makale 11 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış

Uzman Diyetisyen Rukiye KART SATILMIŞ, 2014 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden mezun oldu.2018 yılında aynı üniversitede Sağlık Çalışanlarının Diyetisyenlere Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Klinik Diyetisyenlik alanında uzmanlığını aldı.

2014-2022 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi´nde hem Klinik hem de Poliklinik diyetisyenliği olarak görev aldı.

Nisan 2022 yılından itibaren Uzman Diyetisyen Rukiye Kart Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni Ankara'da kurmuş olup sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
 

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube