Rinoplasti nedir? operasyon nasıl yapılır?

Rinoplasti nedir? operasyon nasıl yapılır?

Rinoplasti, burnun görünümünü değiştirmek için yapılan bir ameliyattır. Temel amacı, yüzün diğer parçalarıyla uyumlu, doğal görünümlü, sağlıklı bir burun elde etmektir.

Rinoplasti; genetik olarak veya kaza sonucu ortaya çıkan hasarları düzeltebildiği gibi, bazı solunum problemlerini de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Rinoplastinin Kapsamı

Kemerli ve büyük burunların doğal görünümüne kavuşturulmasının yanı sıra, burundaki yamuklukların düzeltilmesi, burun ucu estetiği (tipplasti), burun delikleri ve kanatlarını şekillendiren uygulamalar da rinoplasti kapsamına girer. Ayrıca solunum sorunlarını gideren deviasyon ve konka tedavisi de rinoplasti operasyonu ile birlikte gerçekleştirilebilir.

Operasyon Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatları genel anesteziyle gerçekleştirilir ve ortalama 1-2 saat sürer. Operasyon, burun içinde yapılan kesilerle kapalı veya burun dışında yapılan milimetrik bir kesinin tüm burun yapısını ortaya çıkarmasıyla açık yapılabilir. Sadece burun ucu estetiği operasyonları, uygun şartlarda, lokal anesteziyle gerçekleştirilir. Operasyonlarda burundaki kemik ve kıkırdak doku üzerine eklemeler veya eksiltmeler yapılır. Görünüm bozukluğuna eşlik eden solunum problemleri aynı operasyon içinde, eş zamanlı giderilir.

Bazı estetik ameliyatlarda buruna doku ilave etmek gerekebilir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilebilir.

Tedavi Süresi Nedir?

Operasyonun ardından hasta, aynı gün içinde veya ertesi gün taburcu edilir. Sızıntının çok olduğu durumlar haricinde sadece burun içi örtüsü dikilir ve burun üstüne koruyucu kalıp yerleştirilir.

Operasyon bitince göz çevresine soğuk uygulaması yapılır ve hasta 3-4 saat içinde yiyip içebilecek duruma gelir. Ameliyat sonrasındaki morluk ve şişmeler hastaların sadece küçük bir bölümünde görülmekle birlikte, olduğu taktirde 3. günde azalmaya başlar. Burnun şekli ilk ayda belirginleşse de 6 ay – 1 yıl içinde tamamen oturur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Onur Sümer

Op. Dr. Onur SÜMER, 1980 yılında İskenderun’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İskenderun'da tamamlamıştır. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği’nde 2011 yılında tamamlamıştır. 2009 yılında Prof. Dr. İsmail Kuran ve ekibi ile çalışan Dr. SÜMER, 2010 yılında Belçika’da UZ Gent Üniversitesi Plastik Cerrahi Bölümü’nde dünyaca ünlü estetik ve rekonstrüktif meme cerrahı Prof. Dr. Moustapha Hamdi‘nin fellowship’i olarak çalışmıştır. Daha sonra, yüz estetiği ve yüz germe konusunda bir otör kabul edilen Patrick Tonnard’ın operasyonlarında gözlemci olarak bulunan Dr. SÜMER, çene-yüz cerrahisi alanında Avru ...

Etiketler
Rinoplasti yaşı
Op. Dr. Onur Sümer
Op. Dr. Onur Sümer
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube