Ramazan bayramında beslenme önerileri

Ramazan bayramında beslenme önerileri

Sabah erkenden annemin geleneksel “Bugün bayram erken kalkın çocuklar” şarkısını seslendirmesiyle kalkar, bayramlıklarımızı giyer ve babamın gelmesini beklerdik. Eller öpülür bayram harçlıkları alınır ve mükellef bir kahvaltı sofrasına oturulurdu. Tabiri caiz ise bir tek aslan sütünün eksik olduğu bu sofradan tıka basa kalkardık. Ve gezmeler, misafirlikler başlardı. Ziller çalar ikramlar yapılır sonra da iadeyi ziyaretler başalar ziller çalınır ikramlar yapılır... Her gidilen yerde aman ye yavrum, yiyin yiyin bir şey olmaz gibi baskı dolu sözler eşliğinde tabaktakiler biter… Her gidilen yerde tatlılar, börekler, sarmalar, çikolatalar meşrubatlar ve gün sonunda mide zafiyetleri… Özetle ramazan bayramı böyle işte. Tabi hoş sohbetler ve kahkahalar da olmazsa olmazıdır bayramların. 

Peki bayram da nasıl beslenmeliyiz?

Çok da zor değil aslında. Bütün çözüm yolu “HAYIR” diyebilmekten geçiyor.  Ramazan ayı boyunca 2 öğüne düşen öğün sayısını birden arttırmak ve yüksek kaloride mideyi yoracak alternatifleri tercih etmek bayramınızı mahvedebilir. Ayrıca “ramazan ayı boyunca zaten yemedim”, “ 3 gün boyunca yesem bir şeycik olmaz” ,“ne olacak ki canım, zaten dünyaya bir kez geliyoruz” düşünceleri hepinizin aklından en az bir defa geçmiştir eminim. İnsanoğlu her zaman elindekinin değerini kaybedince anlar bu tarihler öncesinden beri böyledir aslında. Aynı sağlık durumunda da olduğu gibi. Sağlıklı hal durumunu yitirince insanoğlu yemesine içmesine dikkat etmeye başlar, iyileşince hop tekrardan aynı düzene geri döner. Kulağınıza küpe olsun diye yazıyorum bunları. Asıl sorumuza gelelim. Bayramda ne yiyelim ne içelim?

Öncelikle ramazan ayı boyunca su tüketiminin çok kısıtlı olması, su içme alışkanlığınızı kaybetmiş olmanıza sebep olmuş olabilir. Ramazan bayramı itibari ile tekrardan su içme alışkanlığınızı kazanın. Her birey için su tüketimi değişmekle birlikte ortalama günde 8-10 bardak su yeterli olacaktır.

Bayram sabahı kahvaltınızı yapmadan güne başlamayın. Ramazan ayı boyunca kaybolan sabahın ilk saatlerinde yapılan kahvaltı alışkanlığınızı kaybetmeyin. Ancak sucuklar, pastırmalar, jambonlar, sosisler kahvaltı sofralarınızda yer işgal etmesin. Daha hafif bir kahvaltı ile güne başlamak gün içinde tüketeceğiniz diğer besinleri de düşünce daha makul bir tercih. Geleneksel peynir, yumurta, domates, salatalık, zeytin ve tam buğday ekmeği güzel bir kahvaltı iyi bir tercih olacaktır.

Bayram ziyaretlerinde tabaklarınıza ikram edilen tatlıları, börekleri bitirmek zorunda değilsiniz. Onlar sizi bitirebilir yoksa. Öğünlerinizi planlayarak tüketin. 2 ana öğünden 3 ana ve 3 ara öğüne geçiş yapacağınız bu dönemde ara öğünleriniz yerine ½ dilim börek ve yanında ayran gayet güzel bir alternatif olabilir. Tatlı tercihlerinizi ise mümkün olduğunca sütlü tatlılardan yana kullanın. Diyeceksiniz ki bayramda kim sütlü tatlı ikram edecek? Belki bu bayramda siz eşinize, dostunuza, akrabalarınıza sizi ziyarete geldiklerinde sütlü tatlı ikram ederseniz ve bunun sağlık açsından daha iyi bir alternatif olduğunu ifade ederseniz bir sonraki bayramda da onlar tatlı ikramlarını sütlü tatlıdan yana kullanabilirler. Sütlü tatlı olarak ikram edeceğiniz dondurma serinletici bir tatlı olacaktır. Sıcak yaz aylarına denk gelen ramazan bayramı içinde oldukça güzel bir sunum… Geleneksel ikramlıklardan biride kolonya ile ikram edilen çikolata ve şekerlemeler. Bunların yerine ise ceviz, badem, fındık, kuru kayısı, kuru erik gibi daha sağlıklı alternatifleri sunabilirsiniz. Kendi farkınızı yaratarak farkındalığı sağlayabilirsiniz.

Bayram zaten, zamanım da yok diyerek egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Hem de normalden daha fazla miktarda kalori aldığınız bu günlerde sporu hayatınızdan çıkarmayın.

Birde bayramı evinden uzaklarda huzurlu bir sahil kenarında, ağaçların arasında geçirecek olan okuyucularımız olacak elbet onlar içinde tavsiyelerimiz olacak elbet.  Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara denen “HAYIR” burada açık büfelere denmeli. En can alıcı ve bir o kadar korkutucudur açık büfeler “hayır” denemezse. Önce gözünüz değil mideniz doysun. Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar besin alın. Ve her besin grubundan besine yer verin tabağınızda. Renkli bir tabak hazırlayın kendinize. Yanında asitli içeceklerden çok ayran veya suya yer verin. Ve egzersizinizi o eşsiz oksijen dolu doğada yapın.

Ailenizle geçirebileceğiniz şeker tadında ve bol sohbetli bayramlar dilerim.

Diyetisyen Diğdem ÖZKAHYA

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Diğdem Akça

Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Ayrıca İstanbul Okan Üniversitesi'nde, uzmanlık eğitimini de tamamlamıştır. Sofra Grup Catreing bünyesinde bir süre çalıştıktan sonra Diyetkolik.com’da uzun yıllar görev almış Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Diyetisyenlik vasfımın haricinde yürüttüğüm Ürün Müdürlüğü süresince internet ve sosyal medya üzerinde de deneyimler kazanmıştır. Beraberinde Marmara Tıp Merkezi, Dermadem Klinkleri ve PNP Eğitim ve Danışmanlık bünyesinde de poliklinik deneyimini pekiştirmiştir. Uzm. Dyt. Diğdem AKÇA, Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde Acıbadem Taksim Hastanesinin kurucu diyetisyeni olarak kurum, klinik ve poliklinik diyetisyenliği yapmış, 7 yıllık mesleki deneyimim boyunca çeşitli kanallarda canlı yayınlara katıl ...

Etiketler
Zayıflamak istiyorum
Uzm. Dyt. Diğdem Akça
Uzm. Dyt. Diğdem Akça
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube