Psikoterapi nedir

Psikoterapi nedir

Psikoterapi; duygusal ve psikolojik sorunları, gizlilik, güven ve mahremiyet sağlanarak gercekleştirilen, konuşarak tedavi etme yöntemidir. Psikoterapi sürecinde, terapist (psikolog/psikolojik danışman) ile danışan arasındaki kurulan ilişki temel alınarak danışanın yaşadığı sorunlar üzerine çalışılır. Psikoterapi seanslarında, kişinin içinde bulunduğu durumun sebeplerini oğrenerek, kişinin sorunu daha iyi anlaması sağlanır.

Kişi, problem yaratan düşünce ve davranışlarını nasıl belirleyeceğini, nasıl değiştirebileceğini, problemleri ile nasıl baş edeceğini, sorunlara nasıl çözümler üretebileceğini ve yaşam ile ilgili nasıl gerçekçi hedefler belirleyebileceğini öğrenir.

Psikolog/psikolojik danışman ile yürütülen terapi seansları, danışanın kendini tanımasını, çözümlere ulaşabilmek için gerekli zeminin oluşturulmasını, duygusal çatışmalarının çözümlenmesi, psikolojik sorunlarının sebeplerinin irdelenmesi ile uyum düzeyini artırarak kişiler arası ilişkileri daha sağlıklı bir noktaya getirmesini sağlar. Psikoterapi, kişinin sorununa ve çözümüne ilişkin, terapistin (psikolog/psikolojik danışman) uygun gördugu tedavi yöntemiyle, bir kaç haftalık seanslar, ya da bir kaç yıla uzanan uzun vadeli seanslar şeklinde sürebilir.
Psikoterapi, bire bir yapılan bireysel terapilerden ziyade; aile&evlilik terapisi, iliski&çift terapisi, ve grup terapisi şeklinde de yapılabilir.

Psikoterapide gizlilik ve güven esastır. Bu güven ilişkisine dayanılarak, danışan ve terapist (psikolog/psikolojik danisman) var olan sorun veya sorunlar üzerinde beraber çalışırlar.

Terapi süresince, seanlarınıza düzenli bir şekilde devam etmek, psikolog/psikolojik danışmanınız ile samimi, dürüst, açık bir ilişki içerisinde bulunmak çok önemlidir.

Sadece psikolojik veya duygusal sorunlar yaşayanlar değil, hayatın her hangi bir alanında tıkanıklık yaşadığını hisseden ve yaşamını daha anlamlı bir şekilde sürdürmek isteyen herkes psikoterapi seanslarına girebilir.

Psk.Berna Incekara

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt

Etiketler
Psikoterapi nasıl yapılır
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt
Psk. Dan. Berna İncekara Akyurt
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube