Psikolojik sorunlarda geçmiş-bugün ilişkisi: geçmişteki travmatik durumlar bugün nasıl psikolojik sorun ortaya çıkarıyor?

Psikolojik Sorunlarda Geçmiş-Bugün İlişkisi: Geçmişteki Travmatik Durumlar Bugün Nasıl Psikolojik Sorun Ortaya Çıkarıyor?

Psikolojik sorunlarda geçmiş-bugün ilişkisi: geçmişteki travmatik durumlar bugün nasıl psikolojik sorun ortaya çıkarıyor?

Geçmişte yaşanan bir sıkıntının bugüne etkileri ne şekilde gerçekleşir? Gündelik sorunların mazideki bir travma ile ilgisi kurulabilir mi? İnsanın bugün yaşadığı problemlere sebep olarak, yakın ya da uzak geçmişte başına gelen olumsuzlukları göstermesi, sorunun kaynağına ulaşmak için yeterli midir? Böyle bir bilince sahip olmak, meseleyi halleder mi? Ya da bu durumun tam tersi olarak danışanın bugün karşılaştığı zorlukların kaynağı, geçmiş yaşantıların da gizli olabilir mi?

Konuyla ilgili bu ve benzeri soruların cevaplarını vermek, kapsamlı bir klinik değerlendirmeyi gerektirse de problem yaşayan insanın farkında olduğu asıl gerçek, çektiği acıdır. En az farkında olduğu veya hiç anlamadığı şey ise, bu acıyı neden çektiği ya da niçin buna bir son veremediğidir. Çekilen sıkıntının sürmesinin nedeni travmatik etkinin devam ediyor olmasıdır. Diğer bir deyişle yaşanan travmatik durum ya da olayların yarattığı olumsuz duygu beyinde depolandığı yer olan limbik sistemden atılamamıştır. Biz şimdiki psikolojik sorunumuza neden olan durumu genellikle anlayamayız. Sadece yaşamakta olduğumuz olumsuz ruh halinin farkında oluruz. İçinde bulunduğumuz ruh hali bize ne tür bir duygu yaşatıyor olursa olsun (kaygı, korku, suçluluk, tediginlik, sıkıntı vs.) bu duygunun güncel bir nedeni yoktur ya da güncel bir neden varmış gibi gözüküyor olsa da yaşadığımız duygunun şiddeti bu nedenle karşılaştırıldığında çok çok abartılıdır.

Bu durumda “niye böyle hissediyorum ve bu duygu tekrar edip duruyor?” sorusu gündeme gelmelidir. “Niye kaygım bir türlü geçmiyor?”, “ne yaparsam yapayım sıkıntımı içimden atamıyorum”, “hayatımda pek çok olumlu şey var ama ben kendimi çok depresif hissediyorum”, “doktorlar hiçbir neden bulamadı ama sırtımda müthiş bir gerginlik var”  gibi ifadeleri psikolojik sıkıntıları olan insanlarda çok duyarız. Durumu şöyle ifade edebiliriz; gerçekçi bir güncel nedeni olmayan bu tür olumsuz duygu ve beden duyumu hallerinin tekrar etmesinin ve bir türlü kalıcı bir şekilde geçmemesinin nedeni hayatımız boyunca farklı dönemlerde yaşadığımız travmatik olayların birikmiş duygularının tetiklenmesidir. Bu durumu birikmiş duyguların hatırlanması şeklinde de ifade edebiliriz.. Geçmişte yaşadığımız olumsuz olaylar sadece resimsel ve işitsel olarak hatırlanmazlar, duygular da hatırlanır. Resimsel olarak aklımıza gelmeyen ya da hatırlamadığımız olumsuz bir olayın duygusu hatırlanabilir. Bu yüzden “neden böyle kötü hissettiğimi (sıkıntılı, boş, kaygılı, depresif, isteksiz, yorgun, tükenmiş, suçlu vb.) bilmiyorum ama böyle hissediyorum işte” ifadeleri çokça duyulur. Psikoterapide, çeşitli şekillerde olumsuz ruh halleri yaşamamıza neden olan mevzular belirli bir sistem dahilinde çalışılır. Bu çalışma sürecinde şikayet edilen semptomlar kademe kademe ortadan kalkmaya başlar.

Ercüment Doğan, Ph.D.

Klinik Psikolog

Bu makale 29 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Psikolojik Sorunlar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube