Prostat kanserinde tedavi seçenekleriniz

Prostat kanserinde tedavi seçenekleriniz

Prostat kanseri olan erkek için tek bir tedavi seçeneği yoktur. Bazı tümörler yavaş ilerler, bu yüzden tedaviye ihtiyacınız kalmaz. Diğerleri daha hızlı vücudunuzdaki farklı yerlere yayılır. Her iki durumda da, hasta ve doktoru birlikte karar vermesi gerekir.

Tedavi şekli bazı şeylere bağlıdır:

Yaş, sağlık ve yaşam tarzı

Prostat kanseri ne kadar ciddi

Hastanın ve doktorun görüşleri

Olası yan etkiler

Kanserin tedavi  şansı

Prostat kanserinin tedavi yöntemleri şunlardır:

TAKİP ETME. Eğer küçük, yavaş büyüyen tümör varsa, siz ve doktorunuz sadece hastalık üzerinde yakından izleme yöntemine karar verebilir. Kanserin kötüleştiğini görmek için düzenli PSA (prostat spesifik antijen) kan testleri, parmakla muayene, ultrason ve biyopsi olabilir. İlerleme olursa diğer tedavilere geçilir.

CERRAHİ. Hasta sağlıklı ve kanser yayılmamış ise bir seçenek. Çeşitli türleri vardır. Burada prostat tamamen ve çevre dokularla beraber alınır. En sık görülen yan etkiler idrar kaçırma ve ereksiyon problemidir. 

RADYOTERAPİ. Bu tedavide kanseri ortadan kaldırmak için (X-ışınları benzer) yüksek enerjili ışınlar kullanır. Genellikle yaşlı erkeklerde ve diğer sağlık sorunları olanlar için bir seçimdir. Ayrıca radikal cerrahi uygulananlarda; geride herhangi bir kanser hücresi kalmaması için ameliyat sonrası kullanılabilir. Kemik metastazlarında da etkilidir. Radyasyon iki türü vardır:

Harici: Vücut dışında bir makine, kansere ışınları yönlendirir.

Dahili (brakiterapi): Kansere yakın küçük radyoaktif "çekirdekler" ameliyatla yerleştirilir. Bazen, her iki tedavi birlikte uygulanır.

HORMON TEDAVİSİ. Prostat kanseri hücreleri testosterona bağımlıdır. Bunlara bağlı büyür. Bunu ortadan kaldıran tedaviler kullanılmaktadır. KRİOTERAPİ . Kanser hücrelerini dondurarak tedavi etmek bir tercih olabilir. Küçük iğnelerle kanser hücrelerine çok soğuk gazlar iletilir. Genellikle ilk tedavi seçeneği değildir.

YÜKSEK YOĞUNLUKLU ODAKLANMIŞ ULTRASON. Bu cihaz, kanser hücrelerini ses dalgası üreterek tedavi eder. Tam olarak nasıl bir etki mekanizması olduğu belli değildir.

KANSER AŞISI. Bağışıklık sistemini aktive ederek kanser hücrelerine karşı tedavi yöntemi araştırma safhasındadır. Hormon tedavisinin başarısız olduğu durumlarda kullanılır. Aşı sizin için özel yapılır.

Bu tedavileri başlamak ve değiştirmek veya doktorunuz ile farklı tedavileri beraber uygulamak olabilir. En iyi bulmak için hasta ve doktorun birlikte çalışması gerekir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
Prostat kanserinden korunma yolları
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube