Erken boşalmada yeni tedavi yöntemleri!

Erken boşalmada yeni tedavi yöntemleri!

ERKEN BOŞALMA

Erken boşalma 40 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen cinsel problemdir. Erken boşalma her iki tarafın da tatmin olmasını engelleyecek kadar kısa sürede boşalmanın meydana gelmesidir. Ancak erken boşalma cinsel ilişki denemelerinin %50'sinden fazlasında meydana geliyorsa hastalık olarak kabul edilir. Bundan daha azı her erkekte dönemsel olarak görülebilir.

Sıklıkla erken boşalma vajinaya giriş sırasında ya da hemen vajinaya girer girmez görülür. Ancak en ileri halinde penise herhangi bir uyarı olmadan yalnızca cinsel düşünceler bile dahi boşalmayı tetikler. Erken boşalmadaki önemli faktör boşalmanın erkeğin ve partnerinin isteklerinden önce olması ve bunun cinsel ilişkilerinde sıkıntıya yol açmasıdır. Boşalmanın küçük cinsel uyarılarla ve neredeyse kontrolsüz bir şekilde meydana gelmesi, cinsel tatminde azalma, suçluluk, utanç ve hayal kırıklığı hissi yaratarak psikolojik problemlere de yol açabilir.

Bu sorun çözümü en kolay cinsel sorunların başındadır. Erken Boşalma sorunu yaşıyorsanız bunun cinsel yaşamınızı ve hayat kalitenizi olumsuz etkilemesine müsaade etmeyin. Bu sorunun artık sadece psikolojik değil, psikolojik ve biyolojik faktörlerin birleşimi sonucu oluşan kompleks bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. 

TEDAVİ

Genel olarak erken boşalmanın tedavisini cinsel terapi, ilaçlar ve psikoterapi teknikleriyle yapmaktayız. Birçok erkek için bu tedavi seçeneklerinin birlikte kullanılması daha yararlı olmaktadır. Bu nedenle kişiye özel bir tedavi planı oluşturulması çok önemlidir. Düzenli bir cinsel yaşam ve sürekli bir partner erken boşalma tedavisinde önemlidir.

Cinsel Terapi: Cinsel terapide cinselliğinizin kalitesini arttıracak ve cinsel problemlerinizle baş etmenizi sağlayan teknikler öğrenirsiniz. Bu cinsel ilişkiden bir-iki saat önce yapacağınız mastürbasyonlar gibi ev ödevleri şeklinde olabilir. Ya da doktorunuzun erken boşalmanın yarattığı cinsel gerginlikten uzaklaşmanız için bir süre diğer cinsel oyunlarla rahatlamanızı ve dikkatinizi cinsel birleşmeden uzaklaşmanızı gerektirecek tavsiyeler şeklinde de olabilir.

Erken boşalmada boşalma refleksif hale gelmeden kişinin bunu hissetmesi ve durdurması hedeflenir. Tedavide egzersizler kişinin kendi başına yapacağı çalışmalar ve partneriyle yapacağı çalışmalar şeklinde düzenlenmektedir. İlaç tedavileri de destek olarak verilmekle birlikte ev ödevleriyle kişinin ilaca bağımlı olmaksızın kendi başına kontrolü sağlaması amaçlanmaktadır. Ancak çok erken boşalan kişide, başlangıçta herhangi bir egzersiz (sıkma, germe, çift yönlü germe) uygun değildir.

Erken boşalmada en sık kullanılan cinsel egzersiz sıkıştırma / sıkma tedavisi' dir.

Bu egzersizde cinsel ilişki sırasında veya öncesinde eğer erkek erken boşalma olacağını hissederse cinsel ilişkiye ara verir ve kendisi veya eşi penisi baş ve işaret parmakları ile kavrayarak sıkayarak penisin uç kısmının hemen gerisine yaklaşık 20 saniye süresince hafif bir basınç uygular. Daha sonra cinsel ilişkiye baştan başlanır. Bu yöntem gerektiği kadar sıklıkla uygulanabilir.

Diğer bir eğitim şekli de ilişki halinde veya mastürbasyon yaparken penisi kişinin yada partnerinin uyarması fakat boşalmadan hemen önce bu uyarıyı durdurması şeklindedir. 30-60 saniye boyunca uyarıyı durdurulduktan sonra uyarıya tekrar başlanır. Uyarı tekrar durdurulur veya uyarı tekrar başlanır. Bu şeklinde 5-6 kere tekrarladıktan sonra boşalmaya izin verilir.

İlaç Tedavisi: Erken boşalmanın tedavisinde çeşitli antidepresan ilaçlar ile bazı lokal aneztezik kremler de kullanılabilir. İlaç tedavisi - dopamine antagonistleri - antidepresanlar - anksiyolitikler - anestezik etkili losyon/krem ler de davranış terapiye ek olarak önerilebilir.

Antidepresan ilaçların erken boşalmadaki başarıları son dönemlerde fark edilmiştir. Hekimler, antidepresan alan bazı erkek hastaların yan etki olarak boşalmanın gecikmesi şikayeti ile kendilerine müracaat ettiklerini fark etmişlerdir. Bundan dolayı, erken boşalma problemi olanlarda antidepresan ilaç kullanımı başlamıştır. Erken boşalma tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar, seçici olarak serotonin gerialımını engelleyen ilaçlar (örneğin fluoxetine, paroxetine veya sertaline) ve trisiklik antidepresanlardır (clomipramine gibi).

Ayrıca anestezik maddeler içeren bazı spreylerin penis çevresine sıkıldığında fazla duyarlılığı ortadan kaldırdığı, hissizlik yaptığı için tam olarak zevk yaşanmasa da boşalma süresinin oldukça geciktiği görülmektedir.

Psikoterapi - Davranış tedavisi: Danışmanlık yada konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapide ilişkilerinizi ve cinsel deneyimlerinizi uzman psikologumuz ile tartışırsınız. Bu seanslar performans heyecanı ile baş etmenize, stresinizi yönetmenize veya erken boşalma probleminize yol açan diğer sebepleri anlayıp çözümlemenize yardımcı olur. Davranış tedavisinin başarı oranı %60-90 arasındadır. Ancak bu başarı oranları için eşlerin birbiri ile uyumunun iyi olması gerekir.

Erken boşalmanın başarılı tedavi sonuçları olmasına rağmen tedavi edildikten sonra da tekrarlayabileceğini unutamamalısınız. Bu sorununu cinsel yaşamınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
Erken boşalmanın psikolojik tedavisi
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube