Prostat kanseri neden olur?

Prostat kanseri neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hormonların, genetik (aileden gelen) ve çevresel faktörlerin bu hastalığın oluşmasında sebepler olduğu düşünülmektedir. Ergenlikten önce ortaya çıkmadığı için ergenlikten sonra salgılanan hormonlar ve bu kanserin tedavisinde kullanılan hormonların (östrojen gibi) varlığı hormonların bu hastalık üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

Prostat kanserli kişilerin birinci derecede akrabalarında da hastalık riskinin arttığı belirlenmiştir. Bu yüzden genetik faktörler de prostat kanserinden sorumlu tutulmaktadır. Amerikalı siyah ırkta, afrika kökenlilerde daha fazla görülür ve daha erken yaşta ortaya çıkar. Bu durumun sebebi henüz bilinmemektedir. Prostat kanserine neden olan genleri bulmak için hala çalışmalar devam etmektedir.

Belirli coğrafik yerlerde prostat kanserinin daha çok görülmesi çevresel faktörlerin de rol oynadığını düşündürmektedir. Özellikle İskandinav ülkelerinde daha çok görülür. Japonya ve bazı asya ülkelerinde daha az görülmektedir. Bu bölgelerden riskli bölgelere göç sonucu hastalık riski artmamış fakat sonraki nesilde arttığı görülmüştür. Bu da çevresel etkinin önemini göstermektedir. Hayvansal yağ içeriği yüksek olan besinlerle beslenmenin de hastalık riskinin arttırdığı düşünülmektedir.

 

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı 1973 yılında Konya’da doğdu. 1991 yılında Ankara Fen Lisesi’nden, 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında “Prostat kanseri erken tanısında kullanılan parametrelerin etkinliklerinin değerlendirilmesi” adlı uzmanlık tezini Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında tamamlayarak Üroloji uzmanı ünvanını aldı. 2003 yılında Avrupa Üroloji Yeterlilik sınavını kazanarak, Türkiye’den FEBU ünvanını kazanan ilk üroloji uzmanlarından oldu. 2001-2005 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında Üroonkoloji(Ürolojik Kanserler) alanında Prof.Freiha, Prof.Presti, Prof.Rassweiller gibi Dünya çapında akademisyenlerden eğitim alan Prof.Dr.Eskiçorapçı, 2007 yılında Üroloji Doçenti oldu. Dr.Eskiçorapçı 2006-2007 yıllarında yurtdışında birçok merkezde Laparoskopik Ürolojik Cerrah ...

Etiketler
Prostat kanseri belirtileri
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube