7 soruda prostat

7 soruda prostat

1- Prostat nasıl bir organdır, nerede bulunur, işlevi nedir?

Prostat, mesane çıkışında bulunan ve üreme ve sperm olgunlaşması ile ilgili görevleri olan bir organdır. Normalde bir ceviz büyüklüğünde olmakla beraber 40'lı yaşlarda büyüyerek bir mandalina hatta portakal büyüklüğüne ulaşabilir. İdrar yolu tam ortasından geçtiği için sıklıkla gece idrara çıkma, sık sık idrara çıkma, idrarda yanma, tam boşaltamama gibi idrar yakınmalarına sebep olabilir. 

2- Prostatta en sık görülen hastalıklar nelerdir? Bu hastalıklarla ilgili kısa bilgiler rica edebilir miyiz?

Prostatın en sık görülen hastalıkları BPH(iyi huylu prostat büyümesi), Prostat kanseri, Prostatit (prostat iltihabı) dır. Bu üç hastalık da gece idrara çıkma, sık sık idrara çıkma, idrarda yanma, tam boşaltamama gibi idrar yakınmalarına neden olabilir. Nadiren ejekulasyon-boşalma problemleri veya kanama yapabilir. BPH (iyi huylu prostat büyümesi), Prostat kanseri, 40 yaş üstü grupta görülürken, prostatit daha genç erkeklerin hastalığıdır.

3- Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin farkları nelerdir?

BPH(iyi huylu prostat büyümesi) yaşla beraber her erkekte olan bir durumdur. Prostatın iç kısmındaki idrar kanalına(üretra) uzanırsa idrar yapmakta zorlanma yapar ve halk arasında bilinen prostat yakınmalarına sebep olur.

Prostat kanseri ise çoğunlukla prostatın kabuk kısmından kaynaklandığı için sinsidir. İyi huylu prostat büyümesi gibi şikayetlere neden olmayabilir. Bu nedenle 40 yaşından sonra her yıl checkup yaptırmak gereklidir. Erken teşhis konulmazsa ölümcül olabilmektedir. Özellikle ailesinde prostat kanseri bulunan kişiler çok daha dikkatli olmalıdır. Risk 7 kata kadar artabilmektedir.

4- Kişide prostat hastalığı olduğunu gösteren belli başlı belirtiler nelerdir?

Gece idrara çıkma, sık sık idrara çıkma, idrarda yanma, tam boşaltamama ve içeride idrar kalmış hissi, çatallı işeme, ağrılı/kanamalı ejekulasyon-meni boşalması başlıca yakınmalar olabilir. Fakat özellikle prostat kanseri hiç şikayet yapmayabilir. Bu noktada yıllık rutin kontrol çok önemlidir.

5- Prostat hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Rutin prostat kontrolü idrar tahlili, PSA(kanda prostat özgü antijen) ve parmakla muayene ile yapılmaktadır. Gerekli durumlarda ultrasonografi, kan tahlili ve işeme testleri de eklenebilir. Tabii bu kontrol bu konuda uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Son yıllarda gelişen kanser tarama teknikleri de uzman bir hekim tarafından uygulanmalı ve prostat kanseri erken tanısı sağlanmalıdır.

6- Greenlihgt hangi prostat hastalıklarının tedavisinde kullanılır? Bu tedavilerin etki etme mekanizması nasıldır?

İyi huylu prostat büyümesi(BPH) tedavisinde son yıllarda Greenlight(yeşil ışık) lazer tedavisi klasik tedavilere(Açık ve kapalı ameliyat) ciddi bir alternatif olmaktadır. Prostatı buharlaştırarak ortadan kaldıran Greenlight(yeşil ışık) lazer tedavisi, hastanede kısa kalma süresi, daha çabuk iyileşme ve daha az sondalı kalma gibi bir çok avantaj sunan lazer tedavilerinin etkinlikleri son yıllardaki teknolojik gelişmelere paralel artmaktadır. Son bir yılda Greenlight®(Yeşil ışık) 180 Watt yöntemi ile özellikle çok büyük prostatlarda da (100 gram ve üstü)açık ameliyata gerek olmadan başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir. Hem hastanede kısa kalınmakta hem de bir haftaya yakın sonda kullanmak yerine sadece 1 gün sonda ile sosyal hayata dönüşte ciddi artıları bulunmaktadır.  Ayrıca, bu yöntemler bu konuda uzman bir hekim tarafından uygulanırsa cinsel yaşam ve idrar kaçırma riski de bulunmamaktadır. Tabii ki doğru hasta seçimi ve ameliyat öncesi ve sonrası bakım bu tedavinin en önemli kısmıdır.

7- Klasik cerrahi yöntemlerle, greenlight tedavisinin; genel tedavide oranı nedir? Hangi hastalarda hangi yöntemler kullanılır? Greenlight tedavisi her hastada başarılı olur mu? Seçilmiş vakalarda mı kullanılır?

Klasik cerrahilerin kullanıldığı hemen her hastada Greenlight®(Yeşil ışık) 180 Watt yöntemi kullanılabilir. Greenlight®(Yeşil ışık) 180 Watt yöntemi ile özellikle çok büyük prostatlarda da (100 gram ve üstü)açık ameliyata gerek olmadan başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir. Fakat özellikle prostat biyopsisi yapılması şart olan durumlarda çok dikkatli olunmalı ve uygun yöntemle tedavi uygulanmalıdır.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı

Prof.Dr.Saadettin Eskiçorapçı 1973 yılında Konya’da doğdu. 1991 yılında Ankara Fen Lisesi’nden, 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında “Prostat kanseri erken tanısında kullanılan parametrelerin etkinliklerinin değerlendirilmesi” adlı uzmanlık tezini Hacettepe Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında tamamlayarak Üroloji uzmanı ünvanını aldı. 2003 yılında Avrupa Üroloji Yeterlilik sınavını kazanarak, Türkiye’den FEBU ünvanını kazanan ilk üroloji uzmanlarından oldu. 2001-2005 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışında Üroonkoloji(Ürolojik Kanserler) alanında Prof.Freiha, Prof.Presti, Prof.Rassweiller gibi Dünya çapında akademisyenlerden eğitim alan Prof.Dr.Eskiçorapçı, 2007 yılında Üroloji Doçenti oldu. Dr.Eskiçorapçı 2006-2007 yıllarında yurtdışında birçok merkezde Laparoskopik Ürolojik Cerrah ...

Etiketler
Prostat neden olur
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube