Prostat biyopsisi

Prostat Biyopsisi

Prostat biyopsisi

Hangi Prostat Biyopsisi ?

Prostat kanseri teşhisinde biyopsi temel tanı aracıdır. Uzun süreden beri prostat biyopsisi standart 13 kadran tekniği ile yapılırdı. Bu teknikte prostat 13 kadrana bölünmüş olarak kabul edilerek her bir kadrandan birer biyopsi yapılarak işlem uygulanır.

Günümüzde prostat biyopsisi 4 ayrı teknikle yapılmaktadır;

Transrektal ultrasonografi eşliğinde standart prostat biyopsisi

Transperineal prostat biyopsisi

MR füzyon prostat biyopsisi

MR guided in bore prostat biyopsisi

Günümüzde bir çok çalışma göstermiştir ki standart prostat biyopsisinde prostat kanseri kaçırma riski %25-30' u bulmaktadır.

Transperineal prostat biyopsisinde giriş makat yolu ile olmayıp alt karın bölgesinden girilip idrar torbası geçilerek yapılır. Makat ameliyatı geçirmiş kişilerde de bu yöntem tercih edilebilir.

En güvenilir prostat biyopsisi hangisidir?

MR füzyon prostat biyopsisi günümüzde güvenilirliği yüksek ve kolay uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde MR incelemesinde saptanan prostat nodülünden ilave prostat biyopsisi yapılarak uygulanır. Standart biyopsiye ilave olarak nodülden de biyopsi örneklemesi yapılarak prostat kanseri yakalama olasılığı artırılır. MR füzyon prostat biyopsisi girişimsel radyoloji bölümlerinde yüksek doğrulukla uygulanır.

Bu makale 13 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Etiketler
Prostat Biyopsisi
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube