Kanserde tanı araçları nelerdir?

KANSERDE TANI ARAÇLARI NELERDİR?

Kanserde tanı araçları nelerdir?

Kanser vücudumuzda herhangi bir dokuda gelişen, dokuların kontrolsüz büyümesidir. Bu büyüme dokuların fonksiyonlarını ya da işleyişlerini bozar, yaşam süresini kısaltacak sorunlara yol açar. 

Kanser Belirtileri 

Kanser bulunduğu dokuya göre farklı yakınmalar oluşturur. Kanser nerede olur ise olsun bazı ortak yakınmalara da yol açar. Bunlar halsizlik, yorgunluk, kilo kaybıdır. Bulunduğu organa göre baş ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada güçlük, karın ağrısı, kabızlık, idrarda kan gelmesi, kanlı gaita gibi bir çok yakınmalara da yol açabilir. 

Kanser Teşhisi Nasıl Konur? 

Kanser şüphesini destekleyen yakınmalar ile başvuran hastalarda en basitinden en kompleks görüntüleme yöntemine gidecek şekilde bir işleyiş kurgulanır. Bu amaçla organa göre olmak koşulu ile sırasıyla, 1. Röntgen 2. Ultrasonografi 3. Bilgisayarlı tomografi 4. Manyetik rezonans görüntüleme kullanılır. 

Bu aşamalarda kanser şüphesi uyandıran herhangi bir organa ait bulgu saptandığında girişimsel radyoloji bölümünde ilgili dokudan biyopsi yapılarak tanıya gidilir. 

Kanser teşhisinde ve takibinde PET BT önemli bir görüntüleme cihazıdır. Biyopsi yapılıp hastanın teşhisi konduktan sonra tedavi planlaması yönünden en önemli aşama kanser sınırlı mı? yoksa başka organlara da yayılmış mı? Bu sorunun cevabını da en iyi şekilde PET BT ile alınmaktadır. Onkologlar bu sayede tedavi planlamasını daha doğru yapabilmektedir. 

Bazen biyopsi öncesi de PET BT yapılabilir. Bu yaklaşımın en önemli avantajı biyopsi yapılacak yeri daha doğru belirlemek yönünden önemli katkı sağlar. PET BT' den en fazla aktivite tutan kitleden biyopsi yapmak tanı doğruluğunu artıracaktır. Diğer nadir bir durumda hastanın genel yakınmaları mevcut olmasına karşın standart radyolojik yöntemlerle net bir patoloji bulunmadığı durumlarda kanserin ekarte edilmesi yönünden de PET BT yapılabilir. 

Kanserin erken teşhisinin hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.

Bu makale 14 Ocak 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
youtube
linkedin
instagram
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube