Varis Nedir? Varisin Güncel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis bacaklarımızdaki genişlemiş toplardamarlardır. Bacak toplardamarlarındaki kapak sistemlerinin bozulmasına bağlı olarak gelişir.
Sıklıkla obez, hamile, çok doğum yapmış olanlarda ve ailesinde varis görülenlerde yani genetik yatkınlığı olanlarda ve uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslek sahiplerinde görülür. Daha nadir nedenler ise geçirilmiş toplardamar tıkanıklığıdır.
Varisler kozmetik sorunlara yol açtığı gibi uzun süre ayakta kalmakla gelişen bacaklarda ağrı, şişme, kaşıntı, huzursuzluk, iğnelenme ve kramp yakınmalarına yol açarlar.
Tedavisi varisin yaygınlığına, altta yatan nedene, yol açtığı yakınmaları göre değişir. İlaç tedavisi, varis çorabı kullanımı başlangıçtaki varislere yeterli olabilirken ileri dönemde etkinlikleri sınırlı kalır. Varisin tedavisinde cerrahi yöntemler uzun yıllar uygulanmasına karşın tekrarlanma oranlarının yüksek olması nedeniyle yerini büyük oranda yeni teknikler almıştır. Cerrahi olmayan varis tedavisi temelde iki yönteme dayanır, termal - ısı verilerek altta yatan kapak yetmezliği olan damarın kapatılmasıdır. Bu teknikte ısı radyofrekans ya da lazer yöntemi ile uygulanabilir. Termal olmayan - ısı vermeksizin yapılan yöntemde ise yapıştırıcı ile kaçak damarın kapatılması ya da mekanik yolla damarın iç lümenine hasar verilerek damarın kapatılmasını kapsar. Termal ablasyon ile kapak yetmezliği bulunan damar kapatıldıktan sonra bu damara açılan varisler ise ilave olarak köpük tedavisi ile kapatılır.
Termal ablasyon tekniğinin cerrahi yöntemlere üstünlükleri;
1. Genel anestezi gerektirmemesi
2. Ciltte skar ya da kesi oluşturmaması
3. Günü birlik yapılıp hastaneye yatış gerektirmemesi
4. Aynı gün işe dönülebilmesi yani iş gücü kaybı yaratmaması
5. İşlem için ameliyathane koşulları gerektirmemesi
6. Komplikasyon oranlarının çok düşük olması ve işlemden sonrada ağrı düzeyinin cerrahiye göre çok daha düşük olması
7. Iyileşmenin çok daha hızlı olmasıdır.
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu