Plasentanın önde gelmesi (plasenta previa)

Plasentanın önde gelmesi (plasenta previa)

Plasentanın rahim ağzını kapatacak şekilde doğum kanalında bebeğin önünde yerleşmesi durumudur. Rahimağzı kanalıyla plasentanın ilişkisine göre farklı tipleri vardır ancak ğlasentanın kanalın tamamını kapadığı durumlarda anne için ciddi tehlike oluşturan kanamalar olabilir.

Plasenta previa tanısı ultrasonografi ile rahatlıkla koyulabilir. Hastaların aktivitelerini kısmen de olsa sınırlamaları,cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilir.Doğum kasılmalarının başlaması ile şiddetli kanamala oluşabileceğinden özellikle plasentanın doğum kanalını tamamen kapadığı vakalarda sezeryanla doğum kesindir. Sezeryanın doğum kasılmalarının başlamasından önce yapılması tercih edilir.

Plasentanın önde gelmesi

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube