Bel soğukluğu, kısırlık, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, öpüşme

Bel soğukluğu, kısırlık, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, öpüşme

Öpüşmek kısırlık yapabilir. Kimi öptüğünüze dikkat edin

Alkol, kafein ve kötü beslenmenin üreme kapasitesini azalttığı bilinmekteydi ama kimsenin aklına sıradan bir öpücüğü suçlamak gelmemişti. Açıklanamayan kısırlık ile öpüşme yoluyla bulaşan bir virüs arasında bağlantı saptandı.

“İtalya'da Ferrera Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı açıklanamayan kısırlığı olan kadınları muayene ettiler ve bu kadınların yüzde 43 ünün Herpes virüsünün bir tipi olan HHV-6A ile enfekte olduğunu saptadılar.

Bu virüs üreme potansiyeli normal olan kadınlarda saptanmadı.

Açıklanamayan kısırlık olgularının 1/4 ü, panikle farklı çözümler aramakta, pahalı ve travmatik tedavi yollarına yönelmektedir.

HHV-6A virüsüyle enfekte olan kadınlarda sitokin seviyeleri anormal olarak bulunmuştur. Sitokinler yumurtanın döllenmesinde ve fetal gelişmede önemli rol oynayan, hücreler arasındaki etkileşimi sağlayan sinyal veren proteinlerdir.

Bilim insanları aynı zamanda adet döngüsü süresince normal dalgalanmalar gösteren östradiol hormonunu da bu virüsle enfekte olmuş kadınlarda yüksek olarak saptamışlardır.

Virüs kanda ve tükürükte belirgin olarak saptanamayabilir bu nedenle de gerçek sıklığını bilmek mümkün olamamaktadır ama tükürük bezlerinde çoğaldığı ve araştırmaların gösterdiği gibi öpüşmeyle aktarıldığı bilinmektedir.

Eğer bulgular doğrulanırsa, kısır kadınların büyük bir alt grubu tedaviden faydalanarak normal  üreme  potansiyeline ulaşacak.

HHV-6 NEDİR?

İki yakın akraba olan HHV-6A ve HHV-6B, insan herpes virüslerinden olup iki yaşından önce çoğu kişi bunlarla enfekte olmuştur.

Bebeklik döneminde geçirilen HHV-6 enfeksiyonunda; ateş, ishal ve roseola diye bilinen döküntülerle karakterize semptomlar izlenir. Nadiren de olsa febril nöbet, ensefalit gibi ciddi komplikasyonlar da oluşturabilir.

Diğer herpes türlerinde olduğu gibi bu virüs de hayat boyu vücutta kalır ve yaşamın sonraki dönemlerinde yeniden aktive olabilir. Yeniden aktivasyon tüm vücutta başlayabilir. (beyin,kalp,böbrekler ve mide barsak sistemi) Bazı olgularda beyni etkileyerek bilişsel fonksiyonları bozabilir ve kalıcı özre hatta ölüme yol açabilir.

Son dönemlerde yayınlanan bir çok çalışma bu virüsün kronik nörolojik bozukluklara sebep olabildiği, sara nöbetleri oluşturduğu ve ciddi nörolojik sekeller bıraktığını göstermiştir.”

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Kalay

Op. Dr. Betül Kalay, 12 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında dönem ikinciliği başarısıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1992 - 1995 Yılları arasında uzmanlığını aldığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde baş asistan olarak görev almış olan Op. Dr. Betül Kalay, 1995 - 1999 yılları arasında Özel Haznedar Hastanesi'nde, 2002 - 2006 yılları arasında Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde 2006 - 2008 yılları arasında Özel Okmeydanı Hastanesi'nde görev almıştır. Ayrıca 2008 - 2010 yılları arasında Muayenehane he ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Op. Dr. Betül Kalay
Op. Dr. Betül Kalay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube