Babanın gebelikteki katkısı anneninkine göre çok basittir

Babanın gebelikteki katkısı anneninkine göre çok basittir

Erkeğin gebelik oluşmasındaki rolü kadınınkina göre çok daha basittir. Basitçe sperm oluşması ve olgunlaşan spermleri vaginaya taşımaya yarayan bir sistem mevcuttur. Sperm hücrelerinin sürekli olarak üretildiği testislerden bunları vaginaya taşıyan penise kadar olan taşıma sisteminde yeralan çeşitli organlarında kendilerine göre farklılaşmış fonksiyonları vardır.

 

Erkek genital sistemi

Erkek genital sisteminde yeralan organları ve fonksiyonlarını kısaca ele almak uygun olacaktır.

Testisler : (Erbezleri) Testisler gövdenin dışında ‘skrotum’ adı verilen torbacıklar içinde yeralan organlardır. Hem sperm üretiminden hem de temel erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasından sorumludur.Sperm hücrelerinin üretilmesi için en uygun ısı 35 derece civarıdır.Testislerin vücut dışında yeralmasının nedeni de bulur. Anne karnındaki erkek bebekte karın içinde oluşan testisler daha sonra skrotumlara inerler.Bu gerçekleşmezse ‘’inmemiş testis’’ tablosu ortaya çıkar. Hem kısırlık nedeni olması ,hem de inmemiş testislerde tümör gelişme oranının belirgin şekilde artması nedeniyle üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Testislerin her birinde sperm hücrelerinin olgunlaştıkları küçük bölmeler vardır Temelde iki tip hicre içeren bu bölmelerin tamamı bir kanal sistemine açılır.Burada yeralan hücrelerin bir kısmı yeni oluşan spermlere kaynak olurken diğerleri de testosteron salgılanmasından sorumludur. Sperm üretimi süreklilik arzeder.Yeni hücreler oluştukça olgunlaşan spermler bu kanal sistemine doğru itilir ve Epididim adı verilen yapıya geçerler

Epididim: Testislerin üzerinde oturmuş kıvrımlar halinde sarılmış durumda bulunan kanal sistemidir.Yaklaşık 6 muzunluğundadır.Bu kanalda depo edilen sperm hücreleri hareket yeteneklerini arttırırlar. Epididimden sonra ‘Vas deferens’ adı verilen ve spermleri penise taşıyan kanal yeralır.

Vas deferens: Epididimden sonra penis tabanına kadar olan bölümdür.Kalınca bir kas tabakasıyla çevrilidir .Pelvis içine girer mesane komşuluğunda ilerler. Mesanenin taban kısmında seminal veziküllerin kanalıyla birlikte prostat bezine girer

Prostat : Penis tabanında mesanenin alt kısmında yeralır. Salgıladığı sıvıyla spermlerin kadın genital sistemi içinde hareket etmesini sağlayan bezdir.bu bez içinde iki testisten gelen vas deferens birleşir ve idrar yoluna açılır.

Penis: Temel olarak içinde üç sütun barındırır.bu sütunların özel yapısı cinsel uyarılmayla hızla kanla dolmalarına uygundur.Bu penisin sertleşmesine neden olur.Sinir uçları yönünden çok zengin olan penisin vajinada sürtünmesi erkek orgazmını sağlar.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube