Peki ya düşük tehditi???

Peki ya düşük tehditi???

DÜŞÜK TEHDİTİ (ABORTUS İMMİNENS) NEDİR?

Düşük tehditi, gebeliklerin en az %15'inde meydana gelir. Anne yaşı ile değişiklik göstermekle birlikte 45 yaşından büyük kadınlarda bu oran %50'den fazla, 20 yaşın altındaki kadınlarda ise %12 civarında bildirilmektedir. Daha önceden düşük yapmış kadınlarda risk artmaktadır. 3 ve daha fazla sayıda düşük yapan kadınlarda tekrar düşük yapma riski %50'lere ulaşmaktadır.

İlk üç ayda görülen düşüklerin %60'ında kromozom anormallikleri bulunmaktadır.

Gebeliğin ilk yarısında vaginal kanamalar geleneksel olarak düşük tehditi olarak kabul edilir.

Gebeliğin erken aylarında lekelenme ya da kanama oldukça sık görülür bu oran yaklaşık %25 dir. Parlak kırmızıdan kahverengi lekelenmeye kadar giden farklı türde kanamalar görülebilir. Kanama ya da lekelenmeye alt bel ağrıları ve rahim kasılmaları eşlik edebilir.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak ultrasonografik muayene yapılmalı, kanamanın nedeni ortaya konulmalıdır.

Düşük tehditi durumunda gebeye yatak istirahati, bol su içmesi ve cinsel ilişkiden kaçınması tavsiye edilir. Progesteron içeren haplar destek olarak verilebilir. Tüm bunlara rağmen bilimsel veriler düşüğü önlemenin kesin bir çaresinin bulunmadığını göstermektedir.Bu nedenle hekim takibinde kalmak ve düzenli ultrasonografik inceleme en doğru yaklaşım şeklidir.

Sağlıklı bebeklere kavuşmanız dileğiyle....

OP. DR. EVRİM AKSOY

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Evrim Aksoy

Op. Dr. Evrim AKSOY, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitimin ardından 1998-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'nda ihtisas eğitimi almıştır. 2000 yılında ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasına başlamış 2004 yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Lisans ve ihtisas eğitimlerini 2009 yılında Strasbourg Fransa (EITS) European Institute of Telesurgery - Laparoskopik Cerrahi Eğitimi ve 2010 - 2011 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tıp Merkezi - IVF (Tüp Bebek) Sertifika Programı eğitimleri takip etmiştir. Kendisi  iyi derecede ingilizce bilm ...

Etiketler
Sağlıklı gebelik
Op. Dr. Evrim Aksoy
Op. Dr. Evrim Aksoy
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube