Panik atak sorunu yaşayanlara 10 tavsiye

Panik atak sorunu yaşayanlara 10 tavsiye

1-Panik atağın, bedende var olan koruyucu sistemin bilinçli ya da bilinç dışı bir tetikleyici ile harekete geçmesi olduğunu bilin. Panik atak bir zihin durumudur, kalp krizi veya felç geçirme, aklını kaybetme, delirme değildir. Kalbin hızlı çarpması kalbin sağlıklı olduğunu gösteren bir durumdur. Kalp krizi ise kalbin hızlı çarpması değil kalbin durması demektir. Bu kavramları iyi bilmek duruma karşı panik ve stres düzeyinizi azaltacaktır. Panik ataktan dolayı ölen hiçbir vaka olmadığını da bilmeniz gereken bir bilgidir.

2-Yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Kendinizi durumunuzdan dolayı anlaşılmayan, önemsenmeyen bir kişi olarak görmemelisiniz. Karşınızdaki kişiler sizin yaşadığınız durumu tam olarak anlayamayabilirler fakat anlamaya çalışıp her zaman destekçiniz olmaya çalışacaklardır. Bu durumda kendinizi insanlardan soyutlamayın, aksine sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla daha sık görüşün. İçe kapandığınızda kendinizi yalıtılmış ve yalnız hissedeceğiniz için kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Sosyal destek panik atak hastalığında oldukça önemli bir yere sahiptir.

3-Damdan düşenin halini damdan düşen anlar sözü panik atak için de geçerelidir. Panik atak geçiren diğer kişileri bulun atlatmış olanlarla bunu nasıl başardığını konuşun, mücadele edenlerle nasıl mücadele ettiklerini konuşun. Hatta yaşadığınız yerde panik atak dostluk grubu oluşturabilirsiniz belli zamanlarda bir araya gelerek sıkıntılarınızı paylaşabilir birbirinize ilham kaynağı olabilirsiniz.

4-Panik atak yaşayanlarda en fazla karşılaşılan kaçınma davranışı sıkça sergilenmektedir. Panik atak yaşayacakları yer veya durumlardan özellikle kaçtıklarında panik atak ateşini söndürmek yerine o ateşi daha da büyütmektedirler. Aslında aksine korkularınızdan kaçtıkça o korkular sizi kovalayacaktır. Bu yüzden durup korkularınızla yüzleşmelisiniz. Yüzleşilen korkular size şunu gösterecek “aslında korktuğum kadar değilmiş”

5-Atak anında gözlerinizi kapatmak yerine, belli bir yere odaklanabilir, çevrenizdeki nesnelerin ayrıntılarına odaklanarak dikkatinizi başka yöne çekebilirsiniz. Böylece dikkatiniz kendinizden dış çevreye kayacak ve atakla daha kolay baş edebilecek seviyeye geleceksiniz.

6- Nefes egzersizlerini öğrenin. Panik atak başlangıcında nefesinize odaklandığınızda, hızlı hızlı veya kesik kesik nefes aldığınızı göreceksiniz. Bu durumda ise fizyolojik anlamda dengenizin bozulduğuna şahit olacaksınız. Panik atak yaşadığınız anda sakin bir şekilde nefes alış verişinize dikkatinizi vererek sakin, yavaş ve derinden bekleyerek nefes alış verişi yaptığınızda ataklarınızın hızlıca azalıp yok olduğunu görecek ve kontrol bende düşüncesi gelişecektir. Bu düşünce ise size bu hastalığı yenme konusunda en önemli şey olan öz güven duygusu kazandıracaktır.

7-Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözü tıp dünyasında da oldukça geçerlidir. Ruhsal anlamda sağlıklı olabilmek için düzenli egzersiz ve spora zaman ayırmalısınız. Hareket eden vücutta mutluluk hormonu artar, stres hormonu ise azalır. Panik atağın anksiyete yani kayggı-stres bozukluğu grubunda bir hastalık olduğunu düşündüğümüzde düzenli spor yapmak oldukça mantıklı.

8-Yeterli ve düzenli bir uyku düzeniniz olsun. Sadece gecenin belli saatlerinde salgılanan, belli hormonlar, stres ve kaygınızı kontrol altına almanızı sağlar. Vücudun dinlenmiş, sakin ve dinç olması psikolojik sağlığınızı da olumlu olarak etkileyecektir.

9-Beslenme düzeninize dikkat edin. Aşırı yağlı yiyecekler yerine hafif yiyecekleri tercih edin. Çok kafein tüketmekten kaçının, alkol sigara tüketiminizi kontrol altına alın. Akşam belli saatlerden sonra yemek yemekten ve kafein almaktan kaçının. Rahat bir uyku için, papatya, melisa gibi çaylar içebilirsiniz.

10-Geçmişte yaşıyorsanız depresyondasınız, gelecekte yaşıyorsanız kaygılısınız, şimdi yaşıyorsanız mutlusunuz demektir. Ana odaklanmaya çalışın. Elinizdeki güzelliklere, olumlu şeylere bakın. Hatta bunların listesini oluşturun. Kendiniz için bir şeyler yapın, sizi nelerin mutlu edeceğini düşünün ve bir planlama yaparak harekete geçin. Bunun için küçük hedefler belirleyebilirsiniz. Ve yaptıkça kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Elinizdeki tek sermayenin şimdi olduğunu unutmayın.

Bu makale 4 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2008 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü onur derecesiyle tamamlamıştır.     Ardından okul psikolojik danışmanı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kademelerinde kadrolu olarak görev almıştır.     2008-2017 yılları arasında Adliyelerde bilirkişi pedagog olarak görev almıştır.     Emniyet Müdürlüğü ile ortak projelerde yer alarak suça sürüklenmiş çocukları topluma kazandırmak amacıyla psikolojik danışmanlık yapmıştır.     Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik Danışma Merkezinde Psikolojik danışman olarak görev almış ve mesleki başarısından dolayı takdir belgesiyle onurlandırılmıştır.    Yüksek lisansını ise Selçuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında “Kişilerarası Problem Çözmenin Anne Baba Tutumu v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Anksiyete
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube