Panik atak nedir?

PANİK ATAK NEDİR? O an içerisinde herhangi bir neden ve tehlikeli durum olmadığı halde kişinin fiziksel olarak yoğun bir şekilde kaygı ve korku içerisinde olmasıdır.

Panik atak nedir?

PANİK ATAK NEDİR?

O an içerisinde herhangi bir neden ve tehlikeli durum olmadığı halde kişinin fiziksel olarak yoğun bir şekilde kaygı ve korku içerisinde olmasıdır.

 

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

·Hızlı kalp atışları

·Terleme

·Nefes darlığı

·Kendi bedeninde olmadığını hissetmek

·Mide bulantısı

·Kusma

·Kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetmek

·Sıcak basması

·Geçerlilik duygusunu kaybetmek

 

 

PANİK ATAK TANISI NASIL KONUR?

Yukardaki belirtilerden en az 4 tanesinin kişide mevcut olması ve haftada en az 1 veya 2 kere bu belirtileri göstermesi kişide panik atak bozukluğu olduğunun göstergesi olabilir.

 

NEDEN OLUR?

·Geçmiş çocukluk travmaları

·Kendini ifade etmede güçlük

·Anlaşılmadığı hissi ve olumsuz şemaların aktifleşmesi

 

 

TEDAVİSİ

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) yöntemi kullanılarak kişinin atak öncesinde ve sırasında nasıl davranılacağı öğretilir ve kişi bu şekilde atakları önlemeyi öğrenir. İlaç ve psikoterapinin birlikte gittiği hastalarda olumlu sonuçlar elde edilir.

Bu makale 5 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Kübra Güneş

Uzm. Psk. Kübra Güneş;  2014 yılında Atılım Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Aynı sene ODTÜ’den Aile ve Evlilik Terapisi eğitimini Prof. Dr. Hürol FIŞILOĞLU’ndan almıştır. Eğitim sonrası bu alanda evlilik ve çift terapisi vermeye almaya başlamıştır. 2015’ten beri bu alanda aktif olarak danışan görmektedir. 2015 yılında Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR’DAN Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini tamamlayarak. Aynı zamanda bireysel terapi vermeye başlamıştır ve halen bireysel danışan görmeye devam etmektedir. Çocuk ve ergen çalışmalarını özel kurumlarda sürdürmüş akabinde seans olarak almaya başlamıştır. Çocuklarla oyun terapisi uygulamaktadır. Ergen terapilerinde de kullandığı tekniklerle birçok başarı elde etmiştir. 2020 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Bilişsel Rehabilitasyon alanında ilk yükse ...

Uzm. Psk. Kübra Güneş
Uzm. Psk. Kübra Güneş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube