Depresyondaki bir kişiye nasıl yardımcı olabilirim?

Depresyondaki bir kişiye nasıl yardımcı olabilirim?

Depresif bozukluklar, kişinin kendisini bitkin ve değersiz hissettiği hatta yardıma muhtaç olduğunu düşündüren ümitsizlik hissine kapılmasına neden olmaktadır. Bu tarz olumsuz düşünceler ve duygular bazı kişiler üzerinde yaşamdan uzaklaşmış gibi bir görüntü verebilir. Burada en önemli nokta, kişi üzerinde oluşan negatif duyguların, depresyonun bir parçası olmasından ve içinde bulunan bu durumu yansıtmadığından dikkatli olunması ve fark edilmesi gerektiğidir.

Unutulmaması gereken bir nokta daha vardır. Olumlu düşünceler, zamanla depresyonun bir parçası olan negatif düşüncelerinizle yer değiştirebilir. Ancak etrafın desteği ve uygun bir danışma ile sorunlar zamanla ortadan kalkabilir.

Depresyonda olan bir kişiye karşı yardımcı olmak istiyorsanız yapılabilecek en önemli şey bu kişi üzerinde doğru analiz gerçekleştirebilmektir. Semptomlar azalıncaya kadar depresyona girmiş birisi için her zaman anlayış ve sabır göstermek gereklidir. Duygusal destek her zaman ön planda tutulması gereken bir davranıştır. Depresyona girmiş birisi ile diyalog kurarken onu dikkatle dinlemelisiniz. Dışa vurulan duygu ve düşünceleri küçümsemeden gerçekleri görebilmeleri için yardımcı olmak ve umut vermek en büyük adım olacaktır.

Bazen kişi üzerinde intihar gibi olumsuz ve sonucu kötü olabilecek davranışlar da görülebilir. Bu tip düşünceler üzerine bir önsezide bulunursanız bir danışana yönlendirmeli ya da kişinin varsa terapistine bildirmelisiniz. Depresyonda olan kişide yürüyüş, sinema gibi aktiviteler gereksiz görülür ve yalnızlaşma isteği olur. Bu durumları değiştirerek yanında bir aktiviteye katılması için destek olabilirsiniz. Bazı durumlarda davetiniz reddedilebilir. Yapılması gereken şey aşırıya kaçmadan tatlı dille ısrarcı olabilmektir. Hobi, spor, dini ya da kültürel aktiviteler gibi daha öncesinde de kişinin zevk aldığı etkinlikleri düşünerek karşınızdaki kişiyi cesaretlendirebilirsiniz. Kısa sürede, hızlı olarak birçok şeyi yapamasa da küçük adımlarla kendini iyi hissetmesi için faaliyetlerde bulunmasına yardımcı olmak, onlar için büyük bir adım gibi olacaktır.

Aslında bu kişinin içinde arkadaşlık ve eğlence ihtiyacı her zaman vardır. Fakat kendisinden bu yönde bir istek gelmesi başarısız olabilme korkusuyla savaşır ve kendini kısıtlar. Depresif olan bir kişi hasta numarası yapabilir ya da tembel olarak dışarıya kendisini yansıtabilir. Bu yüzden suçlayıcı kelimelerden uzak durarak iletişiminize önem vermelisiniz.

Birçok insan depresyonda olduğunu anlasa da bunu kendisi için bir zayıflık olarak görür. Bu gerçekle yüzleşme için olabildiğince zorlanır. Bu yüzden yakınınızda depresyonla karşı karşıya kalan biri varsa iradesizlik değil hormonlarla beynin işleyişinin arasında ciddi bir bozukluk olduğunu anlatmalısınız. Bu kişiye kibar olmak adına görüşme isteklerinizi reddettiğinde çevreden uzaklaşmasına izin vermemelisiniz. Daha yakın bir temas ile görüşerek bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Eğer uzaklık sorununuz varsa da bu açığı telefon görüşmeleri ile kapatabilirsiniz.

Depresyonda olan birinin yakını olmak da oldukça zor ve kafa karıştırıcı bir durumdur. Sevdiğiniz kişi üzerinden sürekli mutsuzluk hissetmeniz sizi de üzgün, yorgun hatta tükenmiş biri haline getirebilir. Böyle durumlarda kötüleşme sonrasında yanlış şeyler söylemekten de çekinebilirsiniz. Bunun için kendiniz için yapacağınız şey ise ona yardım edemiyorum diyerek suçlamalarda bulunmamanız gerektiğidir. Ona destek olmak ile depresyondan kurtarmak için yapılması gerekenleri ayırt etmelisiniz. Ne kadar yakın olursanız olun bu durumu düzeltme aşamasında oldukça sınırlı olduğunuzu unutmayın. O üzgün olduğunda sizin normal hayatınıza devam etmeniz ne kadar acımasızlık gibi gelse de burada küçük bir detayı kaçırmamak gerekir. Ona yardım edebilmek için gücünüzü tazelemelisiniz. Bu yüzden küçük molalar ile arkadaşlarınızla da görüşün ve siz de depresyonda olan kişiyle kabuğunuza çekilmeyin.

Bu konuda uçaklarda acil durumlarda ilk öncelik annenin kendisini güvence altına alması sonrasında çocuklarına oksijen maskesi takması iyi bir örnek olacaktır. Çünkü burada bakıma ihtiyacı olan birisi için önce bakım veren kişinin hayatta kalması gerektiğidir. Yakınınızın size en ihtiyaç duyduğu zamanlarda onun için ayakta kalmanız gerektiğini sık sık kendinize hatırlatın.

Bu makale 22 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker Lisans eğitimini İzmir Üniversitesi psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Staj görevlerini Yozgat Devlet Hastanesi, Yozgat Adliyesi, İzmir Narlıdere Huzurevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde başarıyla tamamlamıştır. İstanbul İRE Terapi ve Üsküdar Üniversitesi’nde asistan psikolog olarak görev almıştır. MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, SCL-90 Belirti Tarama Testi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi bir çok alanlarında ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Boşanma Adaptas ...

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube