Osteoporoz hakkında

Osteoporoz hakkında

Osteoporoz

Osteoporozu Olan Kişilerde Egzersiz Nasıl Olmalıdır

Osteoporoz, özellikle yaşlı kadınlarda, hareket kısıtlılığının en önemli sebebidir. Bu durumu önlemek için neler yapılabilir Ya da kırık riskini azaltmak için neler yapılabilir İkisinin de cevabı egzersiz olacaktır. Eğer zaten fiziksel olarak aktif durumdaysanız sizin için iyi bir durumdur. Fakat yapmıyorsanız hiçbir zaman egzersize başlamak için geç değildir. Egzersiz yaparak kaslarınızı güçlendirecek, dengenizi daha iyi sağlayacak ve böylece düşmekten kurtulacaksınız. Ayrıca kemiklerinizin de, daha çok zayıflamasını önlemiş olacaksınız. Egzersizin diğer yararları ise şunlardır;

- Günlük işlerinizi yapmadaki becerileriniz artacak

- Duruş pozisyonunuz düzelecek

- Ağrınız azalacak

- Kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Sizin için en güvenli ve eğlenceli hareketleri yaparak başlayabilirsiniz. Böylece hem vücut hem de kemik sağlığınız olumlu yönde etkilenecektir.

Başlamadan Önce Neler Yapılması Gereklidir

Osteoporoz için her hangi bir egzersize başlamadan önce doktorunuzla görüşün. Başta kemik yoğunluğu testi yaptırmanız gerekebilir. Bu arada hoşunuza giden aktiviteleri düşünün. Bu şekilde başlamanız dayanma gücünüzü artıracaktır.

Doğru Egzersizin Seçilmesi

Osteoporozlu kişilerde üç tip aktivite tavsiye edilir. Güçlendirme egzersizleri (özellikle sırt ve bel için), germe egzersizleri ve aerobik hareketleri şeklinde olur. Ancak yine de bazı hareketler kırılma riski açısından uygun olmayabilir. Bu açıdan doktorunuz ve egzersiz terapistiniz ile hangi hareketlerin uygun olduğunu görüşmeniz gereklidir.

Güçlendirme Hareketleri

Ağırlık kaldırma, özel aletlerde çalışma veya suda yapılan agzersizler sayılabilir. Bu sırada kas ve kemikler güçlendiği gibi kemiklerdeki mineral kaybı da azalmaktadır. Osteoporozdan kaynaklanan omurgadaki basınç kırıkları kamburlaşmaya neden olur ve bu da omurgada daha çok basınca neden olarak yeni kırıkları oluşturabilir. Sırtın üst kısmının güçlendirme egzesizleri ile duruş pozisyonu düzeltilerek kemiklerdeki gerginlik azaltılabilir.

Aerobik Hareketleri

Ayakta yapılan hareketlerdir. Yürüme, dans, bahçe işleri sırasında yapılan hareketler buna girer. Bacak, kalça ve alt omurganın çalışması ile buradaki kemiklerdeki mineral kaybını önler. Ayrıca bu hareketler, kalp-damar hastalıklarını azaltmak için de faydalıdır. Yüzme ve suda yapılan hareketlerin de faydası vardır ancak kemiklerdeki mineral kaybını önlemezler. Yine de yoğun osteoporoz veya kemik kırığından sonraki iyileşme dönemlerinde bu hareketler faydalı olacaktır.

Germe Hareketleri

Bu hareketler, eklemlerdeki hereketliliği artırmaya yardımcı olacaklardır. Eklemleri bükme, uzanma ve çevirme hareketleri kas zedelenmelerini önlemeye yardımcı olur. Artan germe hareketleri ile duruş pozisyonunuz da düzelecektir. Eklemleriniz sert, karın ve göğüs kaslarınız gergin olduğu zaman kendinizi öne doğru vererek kamburlaşmaya neden olacaksınızdır. Göğüs ve omuzların dik tutulması, bunu önlemeye yardımcı olacaktır. Germe hareketleri, kaslar ısıtıldıktan sonra, örneğin egzersiz hareketlerinin sonunda yapılırsa en iyi sonucu verirler. Fazla zorlamadan nazik ve yavaşça yapılmalıdır. Germe hareketini yaparken derin nefes alın ve dinlenin. Bu arada omurganızın bükülmemesine dikkat edin. Bu tür hareketler omurgadaki kemikler üzerine fazla yük binmesine neden olabilirler. Bu yüzden bu tür germe hareketlerinin size uygun olup olmadığını doktorunuza sorun.

Kaçınılması Gereken Hareketler

Atlama, zıplama ve koşma gibi aktiviteler bacak ve omurgadaki basıncı artırırlar. Böylece zayıflamış kemiklerde kırıklara neden olabilirler. Genel olarak sarsan ve hızlı hareketli egzersizleri yapmayın. Kontrollu ve yavaş hareket edin. Belinizi büken ve döndüren hareketlerden kaçının. Örneğin ayak parmaklarına dokunmak, kürek çekme hareketi ve oturup kalkma hareketleri gibi egzersizler omurgadaki basıncı artırırlar ve size zarar verebilirler. Ayrıca golf, tenis, bowling ve bazı yoga hareketleri de belinizde eğilme ve dönmeye neden olurlar. Eğer kemiklerinizin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorsanız doktorunuzla konuşun ve kırık oluşmasını önlemek adına aktif olmaktan korkmayın.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Osteoporoz
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube