Önlenebilir kanser türü, rahim ağzı kanseri!

Önlenebilir kanser türü, rahim ağzı kanseri!

Rahimle vajen arasındaki kısmın (serviks) kanseridir ve önlenebilir bir kanser türüdür. Smear testi ile erken tanı ve tedavi edilebilir. Kadın kanserlerinin en ölümcül olanıdır. Dünyada her iki dakida bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Hızlı ilerler. HPV (human papilloma virus) insanlarda genital siğil ve rahim ağzında kansere neden olabilmektedir. HPV yaygın bir virüs olup cinsel yolla bulaşmaktadır. HPV virüsüne karşı geliştirilen aşılar virüsün neden olduğu sorunlara karşı yüksek oranda bağışıklık sağlamaktadır. Özellikle cinsel aktif olmadan yapılan aşılarda siğil ve kansere yönelik yüksek oranda koruyuculuk mevcuttur. İki çeşit aşı tipi var. Birincisi, rahim ağzı kanserine, diğeri rahim ağzı kanseri ve siğile karşı koruyuculuğu mevcuttur. Tedavi şekli kanserin evresine göere değişmektedir.  Servikse sınırlı ise, konizasyon  denilen  lokal rahiz ağzı  çıkarılması işlemi yapılabilir ancak lokal organ dışına ilerlemiş ise çeşitli tedavi yöntemleri ile lgili doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Kara

Op. Dr. Ayşe KARA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Gökçeada Devlet Hastanesi, Tavşanlı Devlet Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi kurumlarda hasta kabulü yapmış olan Op. Dr. Ayşe KARA, mesleki çalışmalarına İstanbul/Ataşehir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Rahim ağzı kanseri tanısı
Op. Dr. Ayşe Kara
Op. Dr. Ayşe Kara
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube