Doktorsitesi.com

Yumurta dondurma işlemini kimler tercih etmeli?

Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
12 Mayıs 202179 görüntülenme
Randevu Al
Yumurta dondurma işlemini kimler tercih etmeli?

Kadınların ilerleyen dönemlerde çocuk sahibi olmak için başvurduğu yumurta dondurma yöntemi, eskiden sadece kanser hastalarında uygulanıyordu. Günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından tüp bebek yönetmeliğinde yapılan değişiklikle erken yaşlarda yumurtalık rezervi azalmış ya da erken menopoza girme riski olan kadınların da bu durumunu kanıtlaması şartı ile yumurtalarının dondurulmasına izin verildi. Peki, yumurta dondurma yönteminin nedir ve hangi durumlarda uygulanır?

Kimler için uygun

Evlenme ve çocuk sahibi olma yaşı günümüzde çeşitli sebeplerden ileriki dönemlere ertelenmeye başladı. Bu nedenle erken menopoz ya da diğer faktörlerden kaynaklı kısırlık sebeplerine karşı doğurganlığı korumak için yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Çeşitli nedenlerle yumurtalıklarına zarar gelebilecek kadınlardan alınan yumurtalar daha sonra tüp bebek uygulamalarında kullanılma üzere dondurulabiliyor. Dondurulmuş yumurtalarla yapılan tüp bebek uygulamaları ile günümüzde çiftler bebek sahibi olabiliyor. Dondurulmuş yumurtalarla ve yumurtalık dokusunun vücudun farklı bölgelerine konmasıyla gebelikler ve canlı doğumlar yapılabiliyor. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ve kanser tedavilerindeki ilerlemelerle, hayatta kalma oranlarının artması; doğurganlığın korunmasını da sağlamaktadır. Kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarını etkileyerek, erken
yumurta yetmezliği dediğimiz erken menopoza yol açmaktadır. Bunun dışında genetik özellikler yani annenin yaşı, kromozomal nedenler, otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, cerrahi nedenler, çeşitli kimyasallar, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme gibi çeşitli faktörler
erken menopoza neden olabilir. Erken menopozun tedavisinde öncellikle tespit edilen sorunların tedavisi sağlanır. Ardından hormon takviyeleri ile menopoza girme süresi uzatılabiliyor.

Yumurta dondurma hakkında bilinmesi gerekenler

Yumurta dondurma işleminin başlangıcı; tüp bebek tedavi protokolü gibidir. Öncelikle yumurtaların uygun şekilde büyütülmesi veya doğal sikluslarda yumurta takibi, sonrasında da yumurtaların toplanarak saklanması işlemi gerçekleştirilir. Elde edilen yumurtalar çeşitli dondurma teknikleri ile
dondurularak saklanır. Özellikle son yıllarda hızlı dondurma (vitrifikasyon) ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Şu anda vitrifikasyon ile embriyolarda ve yumurtalarda çözüldükten sonra %100’e yakın canlılık oranı elde edilmektedir. Kısa süreliğine, yüksek konsantrasyonda dondurma solüsyonları ile ani ısı düşüşü sağlanarak, hücrenin etrafında cam yüzey oluşturularak hücre korunmaktadır.

Etiketler

Yumurta dondurma yöntemiYumurta dondurma ile gebelikyumurta dondurma işlemi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır.. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.