Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
27 Mayıs 2015141 görüntülenme
Randevu Al
Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

KİMLERE UYGULANIR?

Tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce hastalarda var olan problemlerin tek tek incelenip, doğal yollardan bebek sahibi olmayı engelleyen rahatsızlığın ortadan kaldırılmak üzere tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekir. Çeşitli tedavi yöntemlerine ve denemelere rağmen çocuk sahibi olamayan çiftleretüp bebek yöntemi uygulanır. Uygulandığı yaygın tıbbi durumlar ise şu şekildedir;

Kadınlara bağlı olan bazı faktörlerin tedavi edilememesi durumunda tüp bebek yöntemine başvurulabilir. Bunlardan biri ileri derecede polikistik over sendromudur. Bu durumda yumurtalıklarda çok sayıda kist görülmesidir ve buna bağlı olarak adet düzensizlikleri, aşırı tüylenme, şişmanlık, aşırı sivilcelenme görülür ve ilerlediği takdirde kısırlık durumu ortaya çıkar. Genellikle ilaçla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavinin başarılı olmadığı durumlarda tüp bebek yöntemine başvurulabilir.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAMIZA ENGELLER NELER?

Çocuk sahibi olmayı engelleyebilecek bir diğer yaygın kadın rahatsızlığı ise halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriosis hastalığıdır. Endometriosis, her ay adet kanamasıyla birlikte dışarı atılması gereken endometriumun vücutta rahim dışında bir yere, genellikle yumurtalıklara, tüplere ve diğer pelvik organlara yerleşmesidir. İlerlediği takdirde ağrı ve kısırlık gibi problemlere neden olur.

Ayrıca kadının fallop tüplerinin tıkalı, ciddi derecede hasar görmüş veya cerrahi müdahale ile alınmış olması durumunda, rahime bağlı kanalların her ikisinin de tıkalı olduğu durumlarda, yumurtlama bozukluklarının varlığında (aşırı yumurtlama veya az yumurtlama), veya doğurganlık ilerleyen yaşla birlikte azalma gösterdiği için bebek sahibi olmanın zorlaştığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması gerekebilir.

TÜP BEBEK YÖNTEMİNE NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Tüp bebek tedavisinden önce anne adayının yumurtalarının döllenme için çatlayıp çatlamadığına bakılması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen sorunlarda doktorun öngördüğü tedavi yöntemiyle birlikte hasta bir süre takibe alınır. Gelişme görülmediği takdirde aşılama yöntemine başvurulur ve belli bir süre yapılan aşılama tedavisi de sonuç vermezse tüp bebek işlemine geçilmesi tavsiye edilir.

Erkeklerde görülen bazı yaygın faktörler ise sperm sayısının ya da hareketliğinin azlığı, spermin kalitesiz oluşu yani sperm şekillerinin anormalliği veya yapılan tahlillerde sperm bulunamamasıdır. Bu gibi durumlarda da tüp bebek yöntemine yaygın olarak başvurulur.

Doğal yollardan çocuk sahibi olamamış bazı çiftlerde ise, açıklanamamış infertilite (kısırlık) adı verilen durumda, yani yapılan muayene ve incelemeler sonucunda her iki bireyde de problem görülmediği halde çocuk sahibi olamama durumunda da tüp bebek yöntemine başvurulabilir.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır